Grand Marnier Trophy 2004

Dnia 16 10 2004 w gościnnych progach hotelu Airport Okęcie spotkało się 38 najlepszych polskich barmanów, aby zmierzyć swe siły w trzeciej edycji Międzynarodowego Konkursu Barmańskiego "GRAND MARNIER TROPHY 2004 ".
Głównym sponsorem konkursu była firma Racke Polska , która jest autoryzowanym dystrybutorem wspaniałej kolekcji likierów Grand Marnier w Polsce.

Barmani startujący w konkursie mieli za zadanie stworzenie własnej oryginalnej receptury  long drinka, którego bazowym składnikiem (3 cl.) był likier Grand Marnier Cordon Rouge prawdziwy arystokrata wśród likierów świata. Bazą alkoholi wykorzystywanych podczas konkursu było pełne port folio alkoholi grupy Racke. Pozostałe składniki zapewniły firmy partnerskie Stowarzyszenia Polskich Barmanów, dla których podziękowania przekażę na końcu tej relacji.

Wspaniała organizacja konkursu będąca wynikiem współpracy doskonale wyszkolonej grupie pracowników hotelu (podziękowania dla p. Tomka Korpackiego, dyrektora hotelu) i pracowników Racke Polska (gratulacje dla Dyrektora generalnego p. Marcina Morawieckiego) oraz wspaniałych barmanów SPB, dała obserwatorom konkursu prawdziwą ucztę zmysłów.

Dwie godziny zmagań przyniosły laur zwycięzcy koledze Arkadiuszowi Trześniowskiemu z Katowic, II miejsce  zajął Ireneusz Jabłoński, młody, ale niezwykle utalentowany barman z hotelu Polichno, zaś trzecie jeden z najbardziej utytułowanych, laureat wielu konkursów krajowych i międzynarodowych  Ryszard Maciejewski (Maciejka) również z Katowic.

Gratulując laureatom chciałbym podkreślić niebywale wysoki poziom wszystkich uczestników konkursu, co jest dowodem, iż programy szkoleniowe realizowane pod egidą Stowarzyszenia Polskich Barmanów dają wymierne rezultaty. Oto receptury long drinków wykreowane przez laureatów Grand Marnier Trophy 2004


I MIEJSCE GRANDY'S TIME  - Arek Trześniowski
4 cl Grand Marnier
2 cl Peach liquier
1 cl Galiano
1 D Grenadine
Top up Fresh orange juice

Dekoracja: melon twist, maraska
Technika wyk. shaker


II MIEJSCE GRAND PASSION  - Ireneusz Jabłoński
3 cl Grand Marnier
3 cl Gin
1 cl Drambuie
5 cl  Orange juice
Top up Apple juice
Dekoracja: ananas, maraska, melissa
Technika wyk. shaker

 

III MIEJSCE GRAND CONNECTION 14 - Ryszard Maciejewski                             
4 cl Grand Marnier
2 cl Soberano brandy
1,5 cl sok z cytryny
1 cl Grenadine
Top up Apple juice
Dekoracja: mango, mizunka, twist z cytryny
Technika wyk. shaker


W imieniu wszystkich uczestników konkursu, Stowarzyszenia Polskich Barmanów oraz firmy Racke Polska chciałbym serdecznie podziękować następującym partnerom SPB za ich zaangażowanie i pomoc w organizacji konkursu: Bols Polska, Maspex Wadowice, Red Bull, Esi Polska, Hoop, Herbapol, Frigoglass, Ciechanimpex, Cocktail Bar, Alkohole Świata oraz dyrekcji i wszystkim pracownikom hotelu Airport Okęcie.


Z barmańskim pozdrowieniem,
Ryszard Berent, Prezydent SPB