I Beskidzki Konkurs Młodych Barmanów w Cieszynie

Stowarzyszenie Polskich Barmanów wraz z Zespołem Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie zorganizowało "I Beskidzki Konkurs Młodych Barmanów" dla uczniów szkół gastronomicznych policealnych i średnich z regionu Górnego Śląska, Podbeskidzia, Małopolski oraz Szkół Gastronomicznych z przygranicznych regionów Czeskiej Republiki.

Celem zawodów było propagowanie dobrych obyczajów, kultury picia profesjonalnego barmaństwa wśród młodych ludzi. Dzięki obecności uczniów ze szkół z Czeskiej Republiki była okazja do zacieśnienia dobrych kontaktów z tamtejszymi placówkami, integrację środowiska młodych barmanów. Zasady konkursu oparte zostały o regulamin IBA, a zawodnicy wykonywali dwie kategorie drinków Long Drink oraz Soft Drink. Mając na względzie fakt, że w konkursie biorą udział uczniowie nieletni, organizatorzy konkursu postanowili, iż uczniowie pełnoletni wykonywać będą Long Drink alkoholowy, natomiast niepełnoletni Soft Drink.

Wykonywane kompozycje oceniane były przez jurorów technicznych, członków Stowarzyszenia Polskich Barmanów, Jacka Handzla, Dawida Bujara, Artura Drzazgę oraz jurorów degustacyjnych wyłanianych spośród zaproszonych oficjeli. Zawody prowadzili prezes Okręgu Południowego SPB - Piotr Dziadkowiec oraz członek Zarządu - Ryszard Maciejewski.

Konkurs wsparły firmy Brown-Forman Polska, Red Bull, Maspex-soki Tymbark, Giffard-syropy, za co Stowarzyszenie Polskich Barmanów oraz Zespół Szkół z Cieszyna składają serdeczne podziękowania. Z barmańskim pozdrowieniem, Ryszard Maciejewski.

I BESKIDZKI KONKURS MŁODYCH BARMANÓW

Wyniki konkursu w kategorii LONG DRINK
1 miejsce- Rosa Iwona
2 miejsce - Posiak Łukasz
3 miejsce - Karwala Krzystof

Wyniki konkursu w kategorii SOFT DRINK
1 miejsce Karwala Krzystof
2 miejsce - Hrabcova Michaela
3 miejsce - Galcova Veronika