Red Wine Long Drink Contest

Red Wine Long Drink Contest – pierwszy konkurs w Polsce na drink z winem

Stowarzyszenie Polskich Barmanów oraz firma winiarska Castel Freres organizują w Polsce pierwszy konkurs barmański na najlepszy drink oparty na czerwonym winie. Red Wine Long Drink Contest jest jednym  z pierwszych w Europie, którego celem jest wypromowanie wina jako trunku bardziej przyjaznego klientowi, bez otoczki snobizmu - w postaci drinka.

REGULAMIN KONKURSU

§ 1. Informacje ogólne:

  1. Organizatorem konkursu jest firma Castel Freres Sp. z o.o. oraz Stowarzyszenie Polskich Barmanów.
  2. Konkurs ma charakter otwarty – może w nim wziąć każdy barman, który czuje się na siłach sprostać pionierskiemu zadaniu.
  3. Celem konkursu jest wyłonienie pierwszego w Polsce long drinka opartego na winie i tym samym wykreowanie nowego sposobu serwowania wina.
  4. Konkursowy long dring musi być oparty na winie Castel Cabernet Sauvignon.
  5. Prócz podstawowego składnika drinka, czyli Castel Cabernet Sauvignon, zalecana jest kreatywność i innowacyjność w podejściu do receptury drinka na bazie czerwonego wina oraz sposobu jego podawania.
  6. Organizator oferuje barmanom możliwość zakupu wina Castel Cabernet Sauvignon na cel konkursu (do 60 butelek) w promocyjnej cenie:
    • Castel  Cabernet Sauvignon 0,75 l. :  10 zł brutto
    • Castel Cabernet Sauvignon 0,181 l. :  3 zł brutto
    • Wino można kupić bezpośrednio w Castel Freres zgłaszając zapotrzebowanie pod adresem Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub za pośrednictwem sklepu internetowego www.castelstore.pl
  7. Konkurs jest przeznaczony tylko dla osób pełnoletnich.
  8. W konkursie nie mogą brać udziału osoby związane kontraktem z inną firmą alkoholową.
  9. Castel Freres zastrzega sobie wyłączne prawa do korzystania z receptury drinku przygotowanego na konkurs Red Wine Long Drink Contest.
  10. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do używania nazwisk uczestników oraz zdjęć do celów reklamowych.
  11. Zawodnicy mogą nazwać drink dowolnie. Zabronione są nazwy związane z pornografią, religią oraz wulgaryzmami.


§ 2.  I etap konkursu

  1. Uczestnicy konkursu wysyłają swoje zgłoszenie na konkurs poprzez wypełnienie formularza rejestracyjnego dostępnego na stronie Stowarzyszenia Polskich Barmanów (www.spb-pba.org.pl)do dnia  31 października b.r. wraz z recepturą na konkursowy drink.
  2. Na podstawie przesłanych propozycji drinków przez uczestników konkursu Jury wyłoni   10 finalistów.
  3. Lista finalistów zostanie ogłoszona 19 listopada na stronie Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
  4. Organizator, Castel Freres, skontaktuje się z finalistami drogą mailową lub telefoniczną celem ustalenia szczegółów dalszego etapu konkursu.
  5. Organizator zastrzega sobie możliwość weryfikacji danych osobowych uczestnika konkursu.


§ 3.  Zasady wykonania konkursowego drinka

  1. Uczestnicy konkursu przygotowują we własnym zakresie long drink oparty na winie Castel Cabernet Sauvignon.
  2. Własna receptura drinku musi zawierać min. 5 cl wina Castel Cabernet Sauvignon.
  3. Receptura drinka oraz reszta składników jest dowolna.
  4. Dopuszczalna są wszelkie dekoracje.
  5. Przyprawy są dozwolone.
  6. Uczestnik konkursu przesyła do Stowarzyszenie Polskich Barmanów dobrej jakości zdjęcie drinka, nazwę drinka oraz dokładny skład drinka (ilość i rodzaj składników, dodatki, dekoracja) . Receptura powinna być wyrażona w cl lub oz. Należy ją podać w "pełnych jednostkach" (1,3,5 itd.) i/lub "połowach jednostki" (0.5, 1.5, 2.5, itd.), i/lub dashach, i/lub kroplach. Należy również dokładnie opisać szkło, w jakim drink jest serwowany, oraz sposób podawania/spożywania.


§ 4.  II etap – Finał konkursu

  1. finał konkursu będzie miał miejsce 15 grudnia
  2. Szczegóły na temat finału zostaną ogłoszone wraz z listą finalistów – 19 listopada


§ 5. Nagrody


Zwycięzca finału konkursu Red Wine Long Drink Contest 2007  otrzyma tytuł Mistrza Polski Red Wine Long Drink oraz skuter ROMET 727. Zwycięzcy II i III miejsca otrzymają zestawy do serwowania wina