Eliminacje do World Cocktail Competition 2007

Konkurs barmański wyłącznie dla członków STOWARZYSZENIA POLSKICH BARMANÓW

Data i miejsce konkursu: 17 maja 2007 - hotel Hyatt Regency kasyno Casinos Poland

Cel konkursu: eliminacje ogólnopolskie, które wyłonią reprezentanta na Mistrzostwa Świata Barmanów WCC 2007  (21-27.11.2007 - Taiwan), marketing on trade dla produktów z portfolio CEDC - Campari Gruppo oraz Monin Liquiers, skierowany do środowiska barmańskiego, promocja międzynarodowych standardów kultury spożywania napojów alkoholowych.

Ilość uczestników: 36 barmanów startujących w konkursie (3 stanowiska\12 rund + 14 barmanów z ramienia SPB (zespół organizacyjny + jury)

Regulamin konkursu: zgodny z międzynarodowymi standardami International Bartenders Association (ocena techniki pracy barmana + ocena degustacyjna), kategoria: PRE-DINNER COCKTAIL (pojemność drinka: max. 7cl, max. 5 ingrediencji, nie więcej niż 2cl słodkich składników), arkusze ocen przygotowuje SPB. Każdy z uczestników przygotowuje 4 porcje cocktailu.
Do finałowej rozgrywki awansuje 6 najlepszych uczestników. Finałowa szóstka wykonuje po 5 porcji cocktailu.
Finał ocenia wyłącznie jury degustacyjne (nowa komisja jurorów).
Suma punktów z eliminacji + z rozgrywki finałowej wyłoni zwycięzcę konkursu.

Nagrody:
zwycięzca konkursu reprezentuje Polskę na WCC 2007 (bilet lotniczy + pobyt)
II miejsce - nagroda rzeczowa
III miejsce - nagroda rzeczowa

Wszyscy uczestnicy otrzymają dyplomy uczestnictwa oraz gadżety reklamowe (Campari Gruppo, Monin Liquiers)

Obowiązuje wpisowe dla uczestników w wysokości 50 PLN

Sprawy organizacyjne:
Impreza odbędzie się w  cocktail barze kasyna na 3 stanowiskach. Organizatorzy przygotują dwa pomieszczenia (przygotowalnia na 6 stanowisk + odizolowane pomieszczenie dla jury degustacyjnego)

Jurorzy techniczni: 3 master bartenderzy SPB

Jurorzy degustacyjni: 6 komisji po 3 osoby (dziennikarze, zaproszeni goście, barmani)

Sprzęt: wszyscy uczestnicy konkursu używają własnego sprzętu barmańskiego, organizator zapewnia szkło (coctail glass 120 szt.) oraz blendery 2 szt.


Regulamin, lista uczestników, portfolio produktów oraz agenda - patrz dział "IMPREZY I KONKURSY".

Pozdrawiam R. Berent