II Beskidzki Konkurs Młodych Barmanów

W dniu 01.06.2007 w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie odbyła się II Edycja Międzynarodowego Konkursu Młodych Barmanów. Konkurs organizowany został dla uczniów policealnych i średnich szkół gastronomicznych.

Konkurs organizowany został przez Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych, Stowarzyszenie Dla Rozwoju Przedsiębiorczości, Edukacji i Kultury Młodzieży „EkoGa”, przy współudziale Stowarzyszenia Polskich Barmanów , które sprawowało pieczę merytoryczną nad przebiegiem konkursu. Przedstawicielami SPB byli : Master - Bartender Piotr Dziadkowiec (prezes okręgu południowego SPB), Master - Bartender Bogdan Gałuszka , Master - Bartender Ryszard Maciejewski , Krzysztof Michalak oraz Artur Drzazga członek okręgu południowego SPB.

Celem konkursu jest:

promocja profesjonalnego barmaństwa,
zdobycie nowych umiejętności przez uczniów,
rozwijanie zainteresowań,
propagowanie alternatywnego sposobu spożywania alkoholu,
promowanie zdrowej rywalizacji wśród uczniów oraz odpowiedź na zapotrzebowanie na rynku pracy.


W konkursie wzięli udział zgłoszeni uczniowie szkół gastronomicznych do 2 osób z jednej szkoły.

II edycja konkursu Cieszyńskiego wzbudziła wielkie zainteresowanie wśród uczniów oraz sponsorów co pokazuje jak ważna jest praca z młodymi barmanami którzy wykazują ogromną chęć do pracy i rozwijania swoich umiejetności. Poziom zawodów był zaskakująco wysoki a kreowanych przez młodzież Soft oraz Short Drinków nie powstydziłby się żaden barman z wieloletnim doświadczeniem. Regulamin zawodów oparty został na zasadach IBA ,a każdy uczestnik mial ograniczony czas na przygotowanie:

Cocktailu alkoholowego (short drink) - 5 minut( 4 porcje)
Soft Drinka (long drink bezalkoholowy) – 7 minut( 4 porcje)

Pieczę nad komisją techniczną obięło SPB natomiast jury degustacyjne stanowili liczni zaproszeni oficjele oraz sponsorzy zawodów.
Sprawna organizacja konkursu oraz jasne zasady regulaminu pozwoliły na szybkie wyłonienie zwycięzców poszczególnych kategorii. Konkurs na stałe wpisał się w kalendarz imprez barmańskich w naszym kraju a niezmiernie budujący jest fakt iż jest on kierowany do młodych ludzi stawiających pierwsze kroki w zawodzie barmana. Uczestnictwo w takich zawodach jest szalenie motywujące i stanowi ogromny wkład w procesie edukacyjnym młodzierzy, uczy zdrowej rywalizacji , promuje profesjonalne barmaństwo tak poszukiwane dzisiejszych czasach w kraju i za granicą.

Lista uczestników

LP NAZWISKO IMIĘ UCZESTNIKA NR STARTOWY NAZWA SZKOŁY NAZWISKO IMIĘ OPIEKUNA
1. Galacova Weronika 9 Stredni Skola Hotelova Obchodniho Podnikani
73701 Cesky Tesin; Ceska Republika
Molendowa Danuta
2. Hrabcova Michaela

7

Stredni Skola Hotelova Obchodniho Podnikani
73701 Cesky Tesin; Ceska Republika
Molendowa Danuta
3. Byrtusova Lucie

5

Hotelowa Skola TRIA
Beskydska 1140; 73961Trinec; Ceska Republika
Casadio Petr
4. Klusova Jana

18

Hotelowa Skola TRIA
Beskydska 1140; 73961Trinec; Ceska Republika
Casadio Petr
5. Pawlikova Klara

3

Stredni Skola Trinec Kanada;
Lanska 132; Trinec; Ceska Republika
Lyskova Jana
6. Vrtanova Marketa

10

Stredni Skola Trinec Kanada;
Lanska 132; Trinec; Ceska Republika
Lyskova Jana
7. Chrapek Sebastian

1

Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych
ul. Wyspiańskiego 5; 43300 Bielsko Biała
Kacprowicz Lucyna
8. Biegański Michał

11

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2
Gliniana 2, 41711 Ruda Śląska
Wadera-Pham Ewa
9. Góźdź Gniewomir

16

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2
Gliniana 2, 41711 Ruda Śląska
Wadera-Pham Ewa
10. Motyka Bartosz

12

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich;
Reymonta 2; 43460 Wisła
Madej Maria
11. Kos Piotr

8

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich;
Reymonta 2; 43460 Wisła
Madej Maria
12. Szewczyk Dawid

22

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich;
Reymonta 2; 43460 Wisła
Madej Maria
13. Szperka Łukasz

19

Zespół Szkół nr 2 im W.Korfantego
Poznańska 1a; Jastrzębie Zdrój
Szepielak Joanna,
Wiewióra Iwona
14. Zygmund Tomasz

14

Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych
Św. Józefa 30, 44217 Rybnik
Wojtasik Beata
15. Bogaczyk Rafał

2

Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych
Św. Józefa 30, 44217 Rybnik
Wojtasik Beata
16. Helizanowicz Mariusz

20

Zespół Szk ół Gastronomicznych im. G. Morcinka
Roździeńska 25; 40382 Katowice
Księżyk Janina
17. Rosa Iwona

23

Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1
os. Złota Jesień 16; 31828 Kraków
Katarzyńska Iwona
18. Herjan Agnieszka

4

Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1
os. Złota Jesień 16; 31828 Kraków
Katarzyńska Iwona
19. Sajdak Piotr

6

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2
Zamoyskiego 6, 30523 Kraków
Smuda Małgorzata
20. Urbański Wojciech

24

Policealne Studium Zawodowe FWP
os. Złota Jesień 2; 31828 Kraków
Dziadkowiec Piotr
21. Lesiakowski Krzysztof

17

Policealne Studium Zawodowe FWP
os. Złota Jesień 2; 31828 Kraków
Dziadkowiec Piotr
22. Andronik Sławomir

15

Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych
Londzina 3; 43400 Cieszyn
Urbańczyk Dorota
23. Dziadosz Ewa

13

Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych
Londzina 3; 43400 Cieszyn
Zwardoń Urszula
24. Ogrodzki Krzysztof

21

Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych
Londzina 3; 43400 Cieszyn
Zwardoń Urszula