Pierwszy Polak w JWC 2007

Singapur to przepiękne państwo-miasto położone na południowym krańcu Półwyspu Malajskiego. Nazwa Singapur pochodzi od dwóch sanskryckich słów: singa (lew) i pura (miasto), stąd niekiedy stosowana nazwa Miasto Lwa.

W tym oto egzotycznym miejscu w dniach od 16-go do 25-go Lipca po raz kolejny odbył się  The Elite Bartenders Course – John White Cours 2007, organizowany przez INTERNATIONAL BARTENDERS ASSOCIATION TRAINING CENTRE przy współpracy z Association of Bartenders & Sommeliers, Singapore.

W wydarzeniu tym uczestniczyło 39 barmanów przybyłych z 18 krajów ; Armeni, Belgi, Chin, Czech, Danii, Dubaju, Hiszpanii, Hong Kongu, Japonii, Malediwów, Mauritiusa, Norwegi, Polski, Szwecji, Singapuru, Tajwanu, Włoch i Wietnamu. Ze względu na tak dużą liczbę barmanów reprezentujących aż 18 krajów z całego świata, był to największy kurs zorganizowany do tej pory w Singapurze.

Dzięki zaproszeniu wystosowanemu przez Mr Derricka Lee Prezydenta International Bartenders Association, po raz pierwszy w historii The Elite Bartenders Course - JWC Singapore, swój udział  zaznaczyło Stowarzyszenie Polskich Barmanów, którego reprezentantem był Dawid Typa, członek SPB okręgu Południowego.

Celem JWC jest podnoszenie kwalifikacji zawodowych barmanów, przybliżenie zagadnień dotyczących zarządzania placówkami gastronomicznymi oraz nawiązywanie i umacnianie relacji pomiędzy członkami stowarzyszeń barmańskich zjednoczonych w International Bartenders Association.

Wszyscy kursanci zakwaterowani byli we wspaniałym hotelu Orchid Country Club. Większość z nas spotkała się po raz pierwszy. Ze względu na nasze wielonarodowe pochodzenie językiem urzędowym był angielski.

Swą wiedzą i doświadczeniem dzielili się z nami Mistrzowie Sztuki barmańskiej:

  1. IBA - President, Mr Derrick Lee
  2. ABS - President, Mr. Mac Lee
  3. ABS - Honorary Secretary, Mr David Chan
  4. JWC Alumni - VP, Mr. Kosho Hagino

Zajęcia dydaktyczne odbywały się wg stałego harmonogramu, codziennie od godziny 9-18, z krótką przerwą obiadową. Wieczorem zwiedzaliśmy restauracje, drink bary, zapoznając się z zasadami ich funkcjonowania. Przy okazji poznawaliśmy bogatą kulturę dalekiego wschodu.
Podczas kursu poruszane były zagadnienia dotyczące:

  1. Kultury spożywania oraz kwestii nadużycia napojów alkoholowych;
  2. Wprowadzenia uczestników w praktyczną wiedzę na temat win, wódek i likierów, dostępnych na rynkach światowych z uwzględnieniem miejsca oraz procesem ich produkcji, a także czynników wpływających na ich jakość;
  3. Rozróżniania i omawiania wszystkich typów napojów alkoholowych
  4. i bezalkoholowych dostępnych w handlu;
  5. Praktycznej wiedzy na temat przygotowywania i serwowania różnych typów napoi;
  6. Eksperymentowania podczas tworzenia nowych  receptur;
  7. Zapoznania z wytycznymi i procedurami wykorzystywanymi podczas pracy barmana;
  8. Wdrażania w procedury i metody kontroli pracy baru;
  9. Kosztorysowania i wyceniania pozycji w karcie napoi;
  10. Technik sprzedaży;
  11. Wdrażania planów pracy/ rozplanowywania działań;


Ponadto mieliśmy okazję uczestniczyć w profesjonalnie przygotowanych prezentacjach produktów alkoholowych zorganizowanych przez firmy wspierające  JWC, prowadzonych przez znakomitych Ambasadorów:

  1. Absolut, - Mr Jan Toreheim
  2. Diageo,  - Johnnie Walker - Mr Colin Chia
  3. Pernod-Ricard, -  Mr Alexis Tang
  4. Monin, - Mr Cedric Clouzeau
  5. Tiger Beer -  Mr Thong Chow Ngiam

Dodatkową atrakcją kursu była wizyta w Browarze Tiger Beer, gdzie mieliśmy okazję zapoznać się z nowoczesnym procesem produkcji piwa: Tiger, Heineken, Baron’s, Anchor i Guiness, oraz w siedzibie głównej firmy Diageo. Znajduje się tam profesjonalnie przygotowane centrum szkoleniowe, w którym zaproszeni kursanci zgłębiają tajniki zawodu barmana, a także wiedzę dotyczącą produktów dystrybuowanych przez firmę Diageo.

Cennym doświadczeniem dla barmanów biorących udział w kursie była możliwość reprezentowania swojego kraju w międzynarodowym konkursie 17th Asia Pacific Bartender of the Year ’07 Cocktail Competietion.
Nie mniej istotnym wydarzeniem było dla nas przygotowanie i samodzielne przeprowadzenie prezentacji na dowolny temat, w gronie innych uczestników, wykładowców oraz zaproszonych gości.

Była to dla mnie doskonała okazja aby przedstawić Polskę, jej historię (choć w pigułce ;) oraz cząstkę polskiego gorzelnictwa, na przykładzie Śliwowicy Łąckiej oraz Rosolisu Różanego. Degustacja tych produktów to strzał w dziesiątkę! Efektem tego jest zamówienie kilku sztuk specjalnie dla Singapurskich fanów polskich alkoholi.

Warunkiem pozytywnego ukończenia szkolenia było uzyskanie pozytywnych ocen z kilku elementów : przygotowania własnej kompozycji napoju mieszanego według regulaminu ICC, przeprowadzenia wspomnianej już prezentacji, egzaminu pisemnego, aktywność na zajęciach i punktualność.

Podsumowaniem kursu był egzamin pisemny, który składał się z testu wyboru oraz zadań arytmetycznych. Dla wszystkich uczestników kursu, był to olbrzymi stres. Jednak każdy z nas był przygotowany i stanął na wysokości zadania zdając egzamin końcowy.

Gościnność z jaką się spotkaliśmy przerosła nasze oczekiwania. Prowadzący szkolenie oraz koledzy - członkowie Association of Bartenders & Sommeliers Singapore, dołożyli wszelkich starań by czas spędzony w Singapurze był niezapomnianym przeżyciem. Odwiedziliśmy wiele wspaniałych miejsc, m.in. Long Bar w Ruffels Hotel, gdzie specjalnie dla nas barmani przygotowali Singapur Sling, klasyczny drink który powstał właśnie w tym lokalu. Każdego wieczora próbowaliśmy specjałów lokalnej kuchni co również było niesamowitym doznaniem. Dzięki tym przeżyciom i pozytywnej atmosferze, którą wytworzono wokół nas, nawiązaliśmy z sobą przyjacielskie relacje, które tworzą ducha John White Course. Ogromną rolę w zorganizowaniu tego elitarnego szkolenia odegrały również firmy sponsorujące to wydarzenie. Sponsor Główny: Tiger Beer, Sponsorzy: Absolut, Cointreau, Diageo, Monin, Pernod-Ricard  Instytucja wspierająca: SHATEC (The Singapore International Hotel & Tourism College).  Również dzięki, nim mogliśmy nie tylko zdobywać wiedzę ale również wspaniale się bawić każdego dnia pobytu w Singapurze.

Zdaje sobie sprawę że uczestnictwo w The Elite Bartenders Course – John White Cours to bardzo ważny krok w mojej edukacji barmańskiej. Warto było zainwestować czas w naukę podczas trwania kursu, choć przyznam że gdybym dotychczas nie pracował nad swoją wiedzą (nie chodzi mi tylko o wiedzę  barmańską, ale i naukę angielskiego czy savoir-vivre),  nie osiągnąłbym tam takich wyników. Pomimo presji współzawodnictwa, zdobywania wiedzy w obcym języku, jest to niesamowite doświadczenie. Dużo dało mi obserwowanie kultury pracy na dalekim wschodzie, jestem pod wrażeniem ich uprzejmości, zdyscyplinowania i pracowitości. Polecam ten sposób zdobywania wiedzy wszystkim pasjonatom barmaństwa i profesjonalistom. Mam nadzieje  ze już wkrótce Polacy będą stałymi uczestnikami takich międzynarodowych przedsięwzięć.

Te wspaniałe chwile zawdzięczamy nie tylko naszej pasji lecz również członkostwu w narodowych stowarzyszeniach barmańskich należących do IBA. Dzięki Stowarzyszeniu Polskich Barmanów miałem okazję podnieść swoje kwalifikacje oraz poznać wielu wspaniałych ludzi z różnych stron świata, dla których sztuka barmańska to nie tylko praca.


Za co serdecznie dziękuję!

Z barmańskim pozdrowieniem,
Dawid Typa
Barman