III Beskidzki Konkurs Młodych Barmanów

W dniu 06.06.2008 w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie odbył  się III Beskidzki Konkurs Młodych Barmanów. Była to już trzecia edycja konkursu którego adresatami są uczniowie średnich i policealnych szkół gastronomicznych.

Konkurs organizowany został przez Stowarzyszenie Dla Rozwoju Przedsiębiorczości, Edukacji i Kultury Młodzieży „EkoGa” przy współpracy Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie oraz Stowarzyszenia Polskich Barmanów. SPB sprawowało pieczę merytoryczną nad przebiegiem konkursu jak również pomogło przy nawiązaniu kontaktu ze sponsorami.

Przedstawicielami SPB byli:

  • Piotr Dziadkowiec Master Bartender - prezes okręgu południowego SPB,
  • Bogdan Gałuszka Master Bartender– członek okręgu południowego SPB,
  • Ryszard Maciejewski Master Bartender– członek okręgu południowego SPB,
  • Dawid Bujar – członek okręgu południowego SPB,
  • Dawid Typa - członek okręgu południowego SPB.


Celem konkursu było:

  • promocja profesjonalnego barmaństwa szczególnie wśród młodzieży,
  • zdobycie nowych umiejętności przez uczniów,
  • rozwijanie zainteresowań,
  • propagowanie alternatywnego sposobu spożywania alkoholu,
  • promowanie zdrowej rywalizacji wśród uczniów oraz odpowiedź na zapotrzebowanie na rynku pracy.


W konkursie wzięli udział uczniowie szkół z regionu śląska, małopolski oraz Republiki Czeskiej.

pdf ZOBACZ WYNIKI KONKURSU

III edycja Konkursu wzbudziła wielkie zainteresowanie wśród uczniów oraz sponsorów co pokazuje jak ważna jest praca z młodymi barmanami, którzy wykazują ogromną chęć do pracy i rozwijania swoich umiejętności. Poziom zawodów był wysoki a kreowanych przez młodzież Soft oraz Short Drinków nie powstydziłby się żaden barman z wieloletnim doświadczeniem. Regulamin zawodów oparty został na zasadach IBA. Dotyczy to zarówno oceny technicznej i degustacyjnej oraz czasu na przygotowanie koktajli.

W tym roku młodzi barmani mieli do wykonania, dość trudne zadanie. Mianowicie oprócz fancy short drinka musieli stworzyć bezalkoholową kreację opartą na bazie zimnego naparu kawy oraz syropów zapewnionych przez firmę Strauss Cafe Poland Sp. z o.o. Nasi juniorzy wykazali się niebywałą inwencją i przygotowali wiele ciekawych napojów, które zwłaszcza w okresie lata mogą stanowić interesującą propozycję dla gości w wielu kawiarniach i barach.

Pieczę nad komisją techniczną objęło SPB natomiast jury degustacyjne stanowili liczni zaproszeni oficjele oraz przedstawiciele sponsorów.

Sprawna organizacja konkursu oraz jasne zasady regulaminu pozwoliły na szybkie wyłonienie zwycięzców poszczególnych kategorii. Konkurs na stałe wpisał się w kalendarz imprez barmańskich w naszym kraju a niezmiernie budujący jest fakt iż jest on kierowany do młodych ludzi stawiających pierwsze kroki w zawodzie barmana. Uczestnictwo w takich zawodach jest szalenie motywujące i stanowi ogromny wkład w procesie edukacyjnym młodzieży, uczy zdrowej rywalizacji, promuje profesjonalną sztukę barmańską tak poszukiwaną w dzisiejszych czasach w kraju i za granicą.

Organizatorzy dziękują serdecznie sponsorom konkursu za wsparcie i pomoc w przygotowaniu tego święta młodych barmanów, którzy przez długi czas przygotowywali się do startu w tych zawodach.

Szczególnie dziękujemy firmom:

  • STRAUSS CAFE POLAND SP. Z O.O.
  • BROWN FORMAN POLSKA SP. Z O.O.
  • GRUPA MASPEX WADOWICE
  • RED BULL SP. Z O.O.

 

Fotorelacja w skrócie - więcej w zakładce galeria

Do zobaczenia za rok, już w czwartej edycji
Z barmańskim pozdrowieniem Ryszard Maciejewski.