Polski Akcent w Asian Cocktail Championship - Macao 2008 !!!!!

Dzięki silnej, międzynarodowej pozycji Stowarzyszenia Polskich Barmanów pięciu jego członków mogło uczestniczyć w kolejnej edycji Asian Cocktail Championship odbywającej się w Macao w dniach 05-06 listopada 2008 roku.

Konkurs był jedną z głównych atrakcji Targów Gastronomicznych Wine & Gourmet Asia 2008 obywających się w THE VENETIAN MACAO-RESORT-HOTEL.

Do niedawna portugalska enklawa zamorska u wybrzeży Chin - Macao, to dzisiaj azjatyckie Las Vegas z monumentalnymi kasynami, hotelami takimi jak np.: MGM, GALAXY, LISBOA, SAND'S czy też goszczące nas THE VENETIAN. Ogrom inwestycji przywitał nas po 12 godzinnnym locie z Europy do Hong Kongu, skąd udaliśmy się Water Jetem do Macao.

Podróż po wodzie to w zasadzie morski przelot (szybkość 60 km/h), dla większości członków naszego zespołu to codzienność. Daniel Koguciuk i Tomasz Hadryś to "morscy barmani" promów pasażerskich Unity Line, podobnie jak Marcin Sobociński i Jarosław Zyguła - Stena Line. Jedynym "szczurem lądowym" w naszej reprezentacji był Piotr Smolarz - "specjalista" od kasyn, z Casinos Poland. Macao przywitało nas piękną pogodą (27 st.C i 80% wilgotnością) mimo panującej tam zimy. Ekonomiczna niezależność tej chińskiej obecnie prowincji spowodowała napływ ogromnego kapitału dzięki któremu powstała ogromna ilość inwestycji hotelarskich, gdzie zatrudnienie znajduje dziesiątki tysięcy pracowników gastronomi, w tym barmanów. Między innymi właśnie dlatego w organizację Asian Cocktail Championship włączają się światowe tuzy biznesu hotelarsko - kasynowego, oraz koncerny alkoholowez całego świata.

Odczuliśmy to w specjalny sposób jako jedyna reprezentacja z Europy. Specjalna atencja ze strony gospodarzy była odczuwalna na każdym kroku. Dopiero tu w Azji przekonaliśmy się o legendarnym statusie gościa hotelowego, szczególnie na tym poziomie świadczenia usług. Odrębność Azji w tej materii uwidoczniła się szczególnie w czasie trwania konkursów, zarówno w kategorii flair jak i classic. Bardzo wysoki poziom oraz zupełnie inny styl prezentacji przez Azjatów był dla nas sporym zaskoczeniem, a jednocześnie nowym doświadczeniem. Pomimo tego nasi Koledzy dali przykład, że profesjonalizm w pracy barmana nie jest im obcy, zajmując III(Tomasz Hadryś)i XI(Daniel Koguciuk) miejsce w stylu Flair oraz VII(Piotr Smolarz)i XI(Marcin Sobociński) miejsce w stylu Classic. Najcenniejszą jednak wygraną tej wyprawy była możliwość współzawodnictwa z wieloma utalentowanymi barmankami i barmanami z Japonii, Filipin, Tajwanu oraz Chin w szczególności Honkongu i Macao.

Szczególnie wysoki poziom zaprezentowali Japończycy w stylu Classic. Występ ich reprezentacji oparty był na perfekcji ruchów oraz bardzo  wyrafinowanych, delikatnych dekoracjach drinków cocktailowych. Styl Flair to domena Chińczyków z Macao, gdzie rozrywka to podstawa egzystencji wyspy.
Doskonała i elegancka oprawa wszystkich konkursów, serwis gastronomiczny, egzotyka potraw a nade wszystko przyjacielski nasrój i bardzo ciepłe przyjęcie naszej ekipy zaowocowały licznymi przyjaźniami i zaproszeniami do wzajemnych odwiedzin i udziału w następnych międzynarodowych konkursach.

Szczególne podziękowania należą się Prezydentowi China Hong Kong Bartenders Association Neil Wongowi za zaproszenie oraz opiekę w czasie pobytu naszej reprezentacji oraz naszemu Prezydentowi Ryszardowi Berentowi za pomoc w organizacji wyjazdu.

 

Fotorelacja w skrocie - więcej w zakladce galeria

 

Z barmańskim pozdrowieniem,
Jarosław Zyguła