Eliminacje do World Cocktail Competition 2009

Konkurs barmański wyłącznie dla członków STOWARZYSZENIA POLSKICH BARMANÓW

Data i miejsce konkursu: 15 kwietnia 2009 - hotel Hyatt Regency kasyno Casinos Poland

Cel konkursu: eliminacje ogólnopolskie, które wyłonią reprezentanta na Mistrzostwa Świata Barmanów WCC 2009  (06-12.08.2009 - Berlin), marketing on trade dla produktów z portfolio Wyborowa S.A. oraz firmy Monin, skierowany do środowiska barmańskiego, promocja międzynarodowych standardów kultury spożywania napojów alkoholowych.

Ilość uczestników: 36 barmanów startujących w konkursie (3 stanowiska - 12 rund + 14 barmanów z ramienia SPB (zespół organizacyjny + jury).
Wszyscy uczestnicy konkursu muszą mieć opłacone składki członkowskie za rok 2009.

Regulamin konkursu: zgodny z międzynarodowymi standardami International Bartenders Association (ocena techniki pracy barmana + ocena degustacyjna), kategoria: AFTER-DINNER COCKTAIL (pojemność drinka: max. 9cl - nie więcej niż 7cl składników alkoholowych, max. 5 ingrediencji), arkusze ocen przygotowuje SPB. Każdy z uczestników przygotowuje 4 porcje cocktailu.
Do finałowej rozgrywki awansuje 6 najlepszych uczestników. Finałowa szóstka wykonuje po 5 porcji cocktailu.
Finał ocenia wyłącznie jury degustacyjne (nowa komisja jurorów).
Suma punktów z eliminacji + z rozgrywki finałowej wyłoni zwycięzcę konkursu.

Nagrody:
zwycięzca konkursu reprezentuje Polskę na WCC 2009
II miejsce - nagroda rzeczowa
III miejsce - nagroda rzeczowa

Wszyscy uczestnicy otrzymają dyplomy uczestnictwa oraz gadżety reklamowe (Absolut Vodka, Monin)

Obowiązuje wpisowe dla uczestników w wysokości 50 PLN

Sprawy organizacyjne:
Impreza odbędzie się w  cocktail barze kasyna na 3 stanowiskach. Organizatorzy przygotują dwa pomieszczenia (przygotowalnia na 6 stanowisk + odizolowane pomieszczenie dla jury degustacyjnego)

Jurorzy techniczni: 3 master bartenderzy SPB

Jurorzy degustacyjni: 6 komisji po 3 osoby (dziennikarze, zaproszeni goście, barmani)

Sprzęt: wszyscy uczestnicy konkursu używają własnego sprzętu barmańskiego, organizator zapewnia szkło (coctail glass 120 szt.) oraz blendery 2 szt. Owoce oraz elementy dekoracji zawodnicy zabezpieczają we własnym zakresie.

Pozdrawiam R. Berent

 

Fotorelacja w skrócie - więcej w zakladce galeria