John White Cours 2010 - Wenecja - Relacja

Wenecja to jedno z magicznych miejsce Starego Kontynentu. To właśnie tu w dniach 25.04 - 06.05 br odbył się  The Elite Bartenders Course - John White Cours 2010, organizowany przez INTERNATIONAL BARTENDERS ASSOCIATION TRAINING CENTRE przy współpracy z Associazione Italiana Barmen E Sostenitori.
Celem JWC jest podnoszenie kwalifikacji zawodowych barmanów, przybliżenie zagadnień dotyczących zarządzania placówkami gastronomicznymi oraz nawiązywanie i umacnianie relacji pomiędzy członkami stowarzyszeń barmańskich zjednoczonych w International Bartenders Association.

W tegorocznym wydarzeniu uczestniczyło 15 barmanów z różnych zakątków świata, w tym: Chiny, Rosja, Niemcy, Hiszpania, Wielka Brytania, Finlandia, Grecja, Rumunia , Włochy i oczywiście Polska.

Zakwaterowano nas we wspaniałym hotelu Laguna Palace. Z racji naszego kosmopolitycznego towarzystwa językiem urzędowym był angielski. Swoimi umiejętnościami oraz doświadczeniem dzielili się:

IBA - President, Mr Derrick Lee
AIBES - President, Mr Giorgio Fadda
IBA - Mr Umberto Caselli
IBA - European President, Mr Ron Busman

Zajęcia dydaktyczne odbywały się wg stałego harmonogramu, codziennie od godziny 9:30-19:30, z krótką przerwą na lunch. Podczas kursu poruszane były zagadnienia dotyczące:

  • Kultury spożywania napojów alkoholowych
  • Gruntownej wiedzy na temat win, likierów, wódek dostępnych na światowym rynku
  • Wiedzy na temat przygotowania coctaili i moctaili
  • Techniką pracy za barem
  • Tworzeniem kosztorysów oraz wycen napoi w karcie
  • Technik sprzedaży, procedur, planów pracy i działań
  • Nowej technice molekularnej


Ponadto uczestniczyliśmy w profesjonalnie przygotowanych prezentacjach produktów firm wspierających JWC prowadzonych przez Ambasadorów:

  • Tequila/Mezcal/Rum - Mr Don Costa
  • Kawa - Mr Carlo Odello
  • Piwo - Mr Francesco Lemondini
  • Wina - Mr Rudy Rinaldi
  • Likiery De Kuyper - Mr Peet Warmerdam
  • Syropy Monin - Mr Eric Bouton
  • Woda Perrier - Laurent Greco


Mieliśmy również możliwość na własne oczy zobaczyć produkcję likieru firmy Luxardo podczas wycieczki do destylerni, a także produkcję Acqua Vite D’Uva i Grappy w Destylernii Bowauentura Maschio.

Wspaniałym doświadczeniem dla barmanów biorących udział w kursie była możliwość reprezentowania swojego kraju na międzynarodowym konkursie JWC Coctail Competiton. Dzięki nietypowej technice i jak się okazało… wspaniałym koktajlu osiągnąłem najwyższe noty, zajmując tym samym pierwsze miejsce.

Zwycięska receptura:
Bazileo
2 cl Wódka Belvedere
1 cl Triple Sec
1 cl soku z limonki
1 ł dżemu morelowego
4 winogrona białe
3 listki bazylii

Równie istotnym wydarzeniem w trakcie JWC było przygotowanie oraz samodzielne przeprowadzenie prezentacji na temat wybranego produktu. Moja prezentacja dotyczyła wódki Belverdere, której Ambasador Piotr Siodłak zaopatrzył mnie w całą gamę smakową wódek Belvedere, dzięki czemu miałem możliwość przeprowadzenia degustacji w czasie prezentacji, co również zrobiło duże wrażenie zarówno wśród uczestników jak i prowadzących.

Każdy z uczestników został przypisany do jednego z trzech Teamów, z którym podczas kursu zbierał punkty. Martini Team, którego członkiem miałem zaszczyt być… zajął pierwsze miejsce tegorocznego JWC :)

Warunkiem pozytywnego ukończenia szkolenia było uzyskanie pozytywnych ocen z kilku elementów : przygotowania własnej kompozycji napoju mieszanego według regulaminu ICC, przeprowadzenia wspomnianej już prezentacji, aktywność na zajęciach i punktualność. Podsumowaniem kursu był egzamin pisemny, który składał się z testu wyboru oraz zadań arytmetycznych. Dla wszystkich uczestników kursu, był to olbrzymi stres. Jednak każdy z nas był przygotowany i stanął na wysokości zadania zdając egzamin końcowy.

Uczestnictwo w The Elite Bartenders Course - John White Cours to bardzo ważny krok w mojej edukacji bramańskiej. Nie żałuję ani minuty spędzonej na nauce podczas kursu. Najcenniejsza była możliwość spotkania się z barmanami z całego świata - nasze relacje nie opierały się na współzawodnictwie, a na czerpaniu świeżości pomysłów i stylów. Jestem pewien, że niektóre z zawartych znajomości przetrwają lata. Sposobność obcowania z ludźmi w języku obcym była dla mnie nowym doświadczeniem, które przygotowało mnie na dalsze wyjazdy międzynarodowe. Dziś wiem, że jestem w stanie godnie reprezentować nasz kraj na międzynarodowych uroczystościach.

Szansę uczestnictwa w JWC zawdzięczam członkostwu w SPB, firmie Tymbark, która była głównym sponsorem tegorocznego wyjazdu, a przede wszystkim Piotrowi Dziadkowcowi oraz Dawidowi Typie, którzy są moimi mentorami i dzięki nim jestem dziś tu gdzie jestem.

Chciałbym również podziękować firmie Moet Hennesey Polska za pomoc przy przygotowaniu prezentacji.

 

Z barmańskim pozdrowieniem,
Wojciech Urbański
Baman

 

Fotorelacja w skrócie - więcej w zakladce galeria