V Beskidzki Konkurs Młodych Barmanów

Rok szkolny dobiega końca. Młodzież poprawia ostatnie oceny, podnosi sobie "średnią", nadrabia punkty ze sprawowania. Wydawałoby się, że już wszyscy myślą o wakacjach. Są jednak osoby, które nerwowo biegają, komponują jakieś mikstury, szukają wymyślnych owoców i ćwiczą, ćwiczą, ćwiczą. Czyżby to byli barmani przygotowujący się do konkursu barmańskiego?

Jest piątek 11 czerwca. Szkoła od rana tętni życiem. Przygotowana aula, szatnia dla zawodników, kawiarenka. Hostessy oprowadzają ekipy po szkole, sekretariat pracuje pełną parą. Już po raz piąty w cieszyńskim Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej, odbywa się Beskidzki Konkurs Młodych Barmanów. Przyjechało 29 uczestników z 18 szkół południowej Polski.

Jak co roku organizatorami spotkania byli:

1. Stowarzyszenie dla Rozwoju Przedsiębiorczości Edukacji i Kultury Młodzieży "Ekoga",
2. Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie:

  • Urszula Zwardoń,
  • Dorota Urbańczyk,
  • Katarzyna Bulowska,
  • Leszek Pindur.

3. Stowarzyszenie Polskich Barmanów, które reprezentowali:

  • Bogdan Gałuszka,
  • Ryszard Maciejewski,
  • Dawid Bujar,
  • Wojciech Urbański,
  • Jacek Hanzel,
  • Wojciech Buczek,
  • Dariusz Kosiorek.

Honorowy patronat nad zawodami objął Starosta Powiatu Cieszyńskiego.

Głównymi sponsorami konkursu byli:

BROWN FORMAN POLSKA SP. Z O.O. (surowce, upominki)
ul. M.Gandiego 3
02-645 Warszawa

RED BULL SP. Z O.O. (Red Bull, oprawa muzyczna, upominki)
Al. Wyścigowa 8a
02-681 Warszawa

CENTRUM WINA SP. Z O.O. (MONIN syropy bezalkoholowe)
ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

GRUPA MASPEX WADOWICE (soki TYMBARK OWOCE ŚWIATA, upominki)
ul. Legionów 37
34-100 Wadowice

 

Wsparcia rzeczowego udzieliły:

Poznańska Akademia Barmanów Dariusz Kosiorek www.pab.com.pl (sprzęt barmański),

Kraft Foods Polska S.A. w Warszawie Oddział "Olza" w Cieszynie (słodycze),

Urząd Miejski w Cieszynie (upominki).

Jak co roku organizatorzy otrzymali wsparcie finansowe Powiatu Cieszyńskiego.

Konkurs miał na celu:

  • promocję profesjonalnego barmaństwa,
  • zdobywanie nowych umiejętności przez uczniów,
  • rozwijanie zainteresowań młodzieży,
  • propagowanie alternatywnego sposobu spożywania napojów,
  • promowanie uczciwej rywalizacji wśród uczniów oraz odpowiedź na zapotrzebowanie na rynku pracy.

Uczestnicy mieli do przygotowania dwa typy napojów mieszanych: Short Fancy Drink oraz Soft RedBull Drink.
Doświadczeni barmani z SPB czuwali nad profesjonalnym przeprowadzeniem zawodów, oceniali technikę i efekty pracy oraz wspierali młodzież swoją wiedzą i doświadczeniem. Dzięki ich udziałowi zabawa przebiegała sprawnie a wyłonienie zwycięzców było sprawne i bezdyskusyjne.

Poziom pracy młodych barmanów był wysoki a nawet bardzo profesjonalny. Również same kompozycje napojów mieszanych często bardzo pomysłowe i zaskakujące. Cieszy nas, że konkurs jest pozytywnie oceniany i cieszy się rosnącą popularnością. Wiele twarzy pojawia się na nim co roku, przyjeżdżają przedstawiciele nowych szkół.

Laureatami w kategorii SHORT FANCY DRINK zostali:

1. MATEUSZ JURECZKA, Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Gliwicach.
Drink "WILD FLOWER" składający się z: Finlandii Grapefruit, De Kuyper Sour Rhubarb, soku cytrynowego, soku Tymbark Grejpfrut, syropu Monin Lavande.

2. SŁAWOMIR WALCZEWSKI, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych "Cogito" w Siemianowicach Śląskich.
Drink "EXPLOSION OF FRUITS" składający się z: Finlandii Lime, DeKuyper Sour Rhubarb, syropu Monin Mango, soku Tymbark Owoce Świata Granat.

3. JUSTYNA WIZNER, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Bielsku-Białej.
Drink "SPICY MOMENT" składający się z: Finlandii Redberry, DeKuyper  Creme De Cacao, DeKuyper Butterscotch Caramel, soku Tymbark Pomarańcza, sok z cytryny, syropu Monin Spicy Mango.

Laureatami w kategorii SOFT REDBULL DRINK zostali:

1. MATEUSZ JURECZKA, Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Gliwicach.
Drink "SUMMER RED BULL" składający się z: syropu Monin Ogórkowy, syropu Monin Lychee, soku cytrynowego, soku Tymbark Pomarańcza, soku Tymbark Owoce Świata Żurawina oraz Red Bulla.

2. DARIUSZ TOKARZ, Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Gliwicach.
Drink "BOOGALOO" składający się z: syropu Monin Lavande, syrop Monin Spicy, soku Tymbark Owoce Świata Granat, soku Tymbark Pomarańcza oraz Red Bulla.

3. DAWID KAWŁATOW, Zespół Szkół Nr 3 w Wadowicach.
Drink "FRESH BULL" składający się z: soku Tymbark Pomarańcza, syropu Monin Fraise oraz Red Bulla.

Przyznane zostały również dwie nagrody dodatkowe:
"ZA NAJBARDZIEJ PROFESJONALNĄ DEKORACJĘ"

dla JUSTYNY WIZNER z Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Bielsku-Białej.

oraz

"ZA NAJLEPSZĄ TECHNIKĘ PRACY"

dla MATEUSZA JURECZKI z Zespół Szkół Ekonomiczno – Usługowych w Gliwicach

Wszystkim sponsorom, gościom, uczestnikom organizatorzy pragną wyrazić serdeczne podziękowania.

Wszystkim osobom przygotowującym konkurs w tym również młodzieży obsługującej kawiarnię, salę konkursową, stołówkę oraz hostessom, organizatorzy składają wyrazy wdzięczności za trud i poświęcenie.

Szczególnie serdeczne podziękowania organizatorzy kierują w stronę Bogdana Gałuszki, doświadczonego barmana, wieloletniego członka Stowarzyszenia Polskich Barmanów, obecnie Prezesa Okręgu Południe. Za jego poświęcenie, bezinteresowność i wsparcie oraz koordynację całego projektu.

Oczywiście już teraz zapraszamy na szóstą edycję Beskidzkiego Konkursu Młodych Barmanów, Cieszyn 2011!!!
Organizatorzy

 

Fotorelacja w skrócie - więcej w zakladce galeria