1st World Championship in mixing non-alcoholic mineral water coctails.

W dniach 1- 3.10.2010  w Pradze, odbyła się po raz 14-ty kolejna edycja najbardziej prestiżowego konkursu barmańskiego w stylu klasycznym.

W tym roku pod patronatem IBA, nazwano tegoroczne zmagania w kategorii soft, jako pierwsze mistrzostwa świata w mieszaniu napojów niealkoholowych.
Miałem przyjemność wystartować w tym konkursie reprezentując barwy narodowe Polski.

Było to dla mnie niezapomniane doświadczenie i przeżycie. Na żywo moglem oglądać żywą legendę AIBES - Fabio Bacci, Vasela Koleva z Bulgarii, w konkursie nie zabrakło zwycięzców krajowych eliminacji do Mistrzostw

Świata w Singapurze, m.in Stojan Krizman - Słowenia, Vladimir Banak - Słowacja, Fernando Brito - Portugalia.

W piątek wieczorem podczas kolacji welcome dinner, nastąpiło losowanie numerów startowych. Wylosowalem numer startowy - 14.
Następnego dnia w sobotę o godzinie 12 rozpoczęliśmy zawody barmańskie.
W konkursie wystartowało 28 zawodników głównie z Europy, był obecny również jeden przedstawiciel Ameryki Południowej z Brazylii.
Każdy z uczestników miał za zadanie wykonać cocktail na bazie wody mineralnej gazowanej bądź niegazowanej, używając odpowiednio min.10 cl.
Nastąpiła zmiana w tym roku, nie wymagane było określenie kaloryczności drinka.
Każdy miał do przygotowania 6 porcji w ciągu 8 minut.

Mój czas to 7.42 min, niestety nie obyło się bez punktów karnych, łącznie za technikę uzyskałem 30 pkt., niestety o nagrodzie technicznej moglem już tylko pomarzyć a na tym mi najbardziej zależało.
Po wykonaniu wszystkich cocktaili, nastąpiło oficjalne ogłoszenie wyników, w tym wyłoniona została finałowa trojka w kolejności zajętych miejsc :

1. Słowenia - Stojan Krizman 78 pkt.
2. Rosja - Olga Markevich 75 pkt.
3. Polska - Łukasz Wójcik 75 pkt.
 
Oraz przyznana została nagroda za najlepszą technikę, która otrzymał Orides Paulino de Sousa z Brazylii jako jedyny uzyskał max. ilość punktów - 32.

Finaliści podczas wieczornej gali, mieli za zadanie sporządzić 3 porcje wcześniej wykonanych cocktaili.
Startowaliśmy według kolejności zajętych pozycji, wiec byłem ostatnim.
Czas na wykonanie dekoracji ok. 2 godzin ;) Tyle czekaliśmy zanim pojawiliśmy się na głównej scenie.

Główną nagrodą za zajęcie pierwszego miejsca była nagroda finansowa, jak co roku o wartości 10 000 USD dla zwycięzcy oraz 5 000 USD dla stowarzyszenia.
Było blisko, ale niestety w ostatecznej rozgrywce zająłem 2 miejsce.

Wyniki rundy finałowej:

1.Słowenia - Stajan Krizman 70 pkt.
2.Polska - Łukasz Wójcik 59 pkt.
3.Rosja - Olga Markevich 57 pkt.

Wszyscy finaliści otrzymali pamiątkowe puchary oraz dyplomy adekwatne do zajmowanych pozycji.

Z mojej strony chciałbym serdecznie podziękować za możliwość reprezentowania Polski na arenie międzynarodowej.
Dziękuję naszemu Prezydentowi Ryszardowi Berentowi, za cenne wskazówki i konsultacje przed konkursem, za wsparcie i zaufanie.
Mam nadzieje ze w Singapurze uda nam się osiągnąć wymarzony cel, powtórzyć sukces z 2001 roku, ale tym razem w kategorii klasycznej,
czego życzę Grzegorzowi z całego serca.

 

Z barmańskim pozdrowieniem
Łukasz Wójcik


PS. Resume MATTONI GRAND DRINK 2010

Mattoni Grand Drink 2010, the 14th edition was held in Prague, from Friday 1st October till Sunday, 3rd October.

This fourteenth edition of MGD was renamed 1st World Championship of Non-alcoholic Drinks and its set-up had undergone a few changes.

New was an element of a final of the three best contestants in the first round and a new price was introduced for the Best Appearance (Cocktail Design).

The usual exquisite locations, however had remained the same, both for the competition-sites as well the hotels where competitors and members of the Jury were staying, the Four Season and the Hilton.

The international jury was more or less composed of the same members as the previous year and once again I was pleased to join so many European Guild-Presidents for this superb event. Next to IBA President Mr. Derrick Lee and myself the following were invited to take part in the jury: Mrs. Maria Watzl, President DBL, Denmark, Mr. Tigran Avetisyan, President ARBA, Armenia, Mr. Alexander Radlowskyi, President ÖBU, Austria, Mr. Pencho Penchev, President BAB, Bulgaria, Mr. Konstantinos Stefanikidis, President HBA, Greece, Mr. Attila Kotai, President SBH, Hungary, Mr. Andrew O’Gorman, President BAI, Ireland Mr. Giorgio Fadda, AIBES, Italy, Mr. Ryszard Berent, PBA, Poland, Mr. Josef Roth, SKBA, Slovak Republic and Mr. Daniel Crebesse, UKBG, England.

After the first round prices for best Technical Performance were given to Mr. Orides Paulino de Sousa, ABB, Brazil, with his cocktail Evergreen Springs and Best Appearance, for Mr. Stojan Krizman (DBS, Slovenia), with his non-alcoholic mixed-drink I Love Mattoni.

Mr. Stojan Krizman achieved highest results (78 points) and was joined into the Grand Finale by Mrs. Olga Markevich from BAR, Russia (Charming Mattoni), runner-up with 75 points, followed closely by Mr. Lukas Wojczyk, from PBA, Poland (with Prahatoni), also with 75 points (but some points less in the overall category for Taste, therefore making him second runner-up.

In the finals the results were more or less the same, with Mr. Stojan Krizman achieving his second highest score for the day, this time in the Grand Finale (70 points), followed by Mr. Lukas Wojczyk (59 points) and Mrs. Olga Markevich, with 57 points.

All respects and admiration go to the board and members of DBS (Slovenia), as they were responsible fro a consecutive victory at MGD, as last years edition of MGD was also won by a member of DBS, Mr. Miro Petrovcic,  a truly magnificent and unique result.

 

Ron Busman
IBA Vice President Europe

 

Fotorelacja