60-Jubileuszowy Kongres Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów - Warszawa -Hilton 05.-10.11.2011

W pierwszych dniach listopada Warszawa miała zaszczyt gościć w hotelu Hilton ok.500 gości reprezentujących środowisko barmanów, baristów i sommelierów z całego świata.

Stowarzyszenie Polskich Barmanów było gospodarzem największej i najbardziej prestiżowej imprezy barmańskiej roku 2011. Tegoroczna edycja była szczególnie ważna ze względu na jubileusz 60 -lecia istnienia I.B.A, wybory władz na następną 3 letnią kadencję oraz kompletnie nową formułę rozgrywania Mistrzostw Świata Barmanów. Nowością była również organizacja tzw. Masterclass podczas których firmy partnerskie zaprezentowały najnowsze swoje produkty, trendy w miksologii oraz możliwości wymiany doświadczeń w skali ogólnoświatowej.niezwykle interesujące prezentacje takich firm jak Perier, Monin, Remy Cointreau, Belvedere, Hennessy czy Giffard skupiły uwagę ok. 400 uczestników stanowiąc niezwykle cenną możliwość bezpośredniego kontaktu producenta z barmanami.

Relację z konkursów znajdą Państwo na innych stronach " Przeglądu Gastronomicznego " natomiast w tym artykule postaram się streścić dzień konferencyjny I.B.A poświęcony omówieniu globalnych zjawisk w obszarze gastronomii, hotelarstwa  oraz problemów środowiska barmańskiego na wszystkich kontynentach. Zmiany zachodzą niezwykle szybko,świat pędzi do przodu,kryzysy w jednej części globu splatają się z okresami niezwykłej koniunktury w innych częściach świata. Następne kilka lat  rowoju branży alkoholowej to niewątpliwie kirunek azjatycki, a w szczególności Chiny które stają się coraz bardziej otwarte na świat

Zachodniej cywilizacji notując nispotykany rozwój branży turystycznej, hotelowej i gastronomicznej.

Nikogo zatem nie powinno dziwić iż następnym krajem - organizatorem Kongresu I.B.A bęą właśnie Chiny ( Pekin ).

60 lat istnienia International Bartenders Association - organizacji non profit zrzeszającej  61 narodowych Stowarzyszeń to niewątpliwie ewenement wsród organizacji zrzeszających określone grupy zawodowe. Wielkie nazwiska oraz prawdziwe międzynarodowe  autorytety, John Whyte, Angelo Zola, Jan van Hagen, Yoshiaki Sawai czy też Zdzisław Nowicki -ojciec polskich barmanów to osoby które odcisnęły niezwykłe piętno na dzisiejszy świat miksologii oraz kultury picia napojów alkoholowych.

Kongres w Warszawie był niepowtarzalną okazją aby odświeżyć w pamięci sylwetki tych wspaniałych postaci którzy poświęcili wiele lat swego życia idei integracji środowiska oraz budowania prestiżu zawodu barmana.
Sprawy bieżące podczas tegorocznego Kongresu skupiły się na wyborach nowych( starych ) władz I.B.A na następną,ostatnią już trzyletnią kadencję. Większość Prezydentów i delegatów opowiedziało się za ideą kontynuacji zmian zapoczątkowanych w Berlinie ( 2009 ) dotyczących podniesienia atrakcyjności formuły rozgrywania Mistrzostw Świata ( 5 kategorii drinków ) pozytywnie odebranych przez środowisko Associate Members - sponsorów którzy rozwój segmentu

HORECA w światowej gospodarce prowadzą przy ścisłej współpracy z I.B.A

Derrick Lee - Prezydent I.B.A  sprawujący urząd w poprzedniej kadencji uzyskał pełną akceptację swojej wizji rozwoju I.B.A na następne trzy lata. "Good Luck " Mr. President............

Wizja ta w dużym stopniu opiera się na dynamicznym rozwoju części edukacyjnej w ramach struktury międzynarodowej realizowanym poprzez 3 światowe ośrodki szkoleniowe pod auspicjami I.B.A (Włochy,Singapur, Peru ) oraz zbudowaniu nowoczesnego systemu komunikacji między poszczególnymi narodowymi

Stowarzyszeniami.Newsletter " World Shaking " redagowany przez znaną francuską dziennikarkę France Bouis jest wydawany w formie kwartalnika i dociera do wszystkich ludzi związanych z I.B.A.

Element edukacyjny będący niezwykle ważną podstawą budowania relacji międzypokoleniowych, dających szansę młodym adeptom sztuki barmańskiej na międzynarodową karierę zostanie wzmocniony systemem międzynarodowej certyfikacji programów szkoleniowych realizowanych w krajach członkowskich.

Polska w roku 2012 planuje zaproszenie członków Komitetu  EDC w celu przeprowadzenia ponownego  audytu programów szkoleniowych  ( Level A, Level Professional ) oraz wprowadzenia programu International Bartenders Association - kierowanego do szkół hotelarsko - gastronomicznych w naszym Kraju.

Celem jest jednoznaczny, międzynarodowy certyfikat dyplomu ukończenia kursu barmańskiego uznawanego przez wszystkie kraje członkowskie.

Pozwoli to szkołom hotelarskim w Polsce ujednolicić programy kształcące  przyszłych barmanów, baristów oraz sommelierów w taki sposób aby absolwenci polskich szkól mieli otwarty rynek pracy nie tylko w Europie ale na wszystkich kontynentach.

 

z barmańskim pozdrowieniem
Ryszard Berent