Wydarzenia - Rok 2011

VI Beskidzki Konkurs Młodych Barmanów

Witam Was Drodzy Barmani - Członkowie SPB.

Pragnę poinformować, że 3 czerwca 2011 roku odbędzie się  VI Beskidzki Konkurs Młodych Barmanów.

Jak pokazuje doświadczenie z roku na rok zwiększa się zainteresowanie polskich szkół profesjonalnym przygotowaniem młodzieży do wykonywania zawodu barmana. Powoli powstaje historia współpracy Stowarzyszenia Polskich Barmanów ze szkołami gastronomicznymi i hotelarskimi w Polsce. Wielu z nas, doświadczonych barmanów, chętnie dzieli się swoją wiedzą, a przede wszystkim doświadczeniem, z młodszymi adeptami naszej profesji. Uczniowie szkół, nieraz bardzo zdolni i ambitni, chętnie biorą udział w naszych zajęciach, a pragnąc zweryfikować swoje umiejętności, z zapałem i determinacją przygotowują się do konkursów barmańskich.

Czytaj więcej...

Relacja z finału 15 edycji Calvados Nouvelle Vogue International Trophies 2011

Międzynarodowe zmagania miały miejsce w cudownym miasteczku Deauville nad Kanałem La Manche, w dniach 3 do 5 kwietnia 2011. Delegację z Polski stanowili nasi reprezentanci oraz  oficjalny reprezentant Narodowego Stowarzyszenia Prezydent SPB Ryszard Berent i Bogdan Gałuszka, opiekun juniora. Podczas wizyty w Normadii, mieliśmy okazję uczestniczyć w zwiedzaniu lokalnej destylarni produkującej calvados, cydr, le pineau de pomme i inne produkty z jabłek. Gościła nas destylarnia Pierre Heut w Cambremer.

Czytaj więcej...

III Tymbark Drink Festiwal - najlepsze kompozycje

„III Tymbark Drink Festiwal”  Krynica Zdrój 7-9 marca 2011.

Czytaj więcej...

Calvados Nouvelle Vogue International Trophies 2011 - eliminacje

W Hotelu Hyatt Regency (Casinos Poland) w Warszawa przy ul. Belwederskiej 23. Odbył się po raz pierwszy w Polsce konkurs eliminacyjny do międzynarodowego konkursu barmańskiego organizowanego co dwa lata w Normandii a poświęconego dumie tego regionu – Calvadosowi.
 
Ideą przewodnią konkursu barmańskiego  jest "1100 lat historii Normandii".
 
Kreatywność uczestników konkursu powinna być skierowana w stronę historii Normandii oraz jej związków z kulturą Wikingów.
 
Warszawski konkurs jak i finałowy (który odbędzie się w dniach 3-4 kwietnia w Deauville) odbywa się w dwóch kategoriach long drink i short drink do wyboru przez uczestnika W Hotelu Hyatt uczestnicy wykonali 4 porce drinka według własnej inwencji przy zastosowaniu minimum w short drinku 2 cl i 3 cl w long drinku dowolnego calvadosu, dostępnego port folio.

Czytaj więcej...

Za nami XVI Zimowy Zlot Barmański Krynica 2011

Drodzy Koleżanki i Koledzy Barmani, wspaniali Przyjaciele.

Jestem pełen radości i dumy, że znów - jak co roku - tak licznie przybyliście na nasze doroczne spotkanie integracyjne. Tak jak sobie tego życzyliśmy, w tym roku było nas jeszcze więcej! W zimowym zlocie barmańskim wzięło udział prawie 300 osób.

Czytaj więcej...