Wydarzenia - Rok 2011

2nd place , 2nd time , in 2nd IBA WORLD CHAMPIONSHIP

W dniu 18 października 2011 roku, w czeskiej Pradze odbyła się 15-ta edycja konkursu barmańskiego MATTONI GRAND DRINK, który od zeszłego roku nazywany jest również Mistrzostwami Świata w drinkach bezalkoholowych.

W konkursie wystartowało 22 zawodników głównie z Europy, nie zabrakło w nim : zwycięzców poprzednich edycji : Alfonso Miniero z Włoch, Vasyl Kolev z Bułgarii; oraz aktualnego mistrza świata w drinkach alkoholowych z Singapuru - Mario Hofferera z Austrii. Był obecny również jeden przedstawiciel Ameryki Południowej z Brazylii oraz jeden przedstawiciel Azji z Honk Kongu.

Czytaj więcej...

Jelinek CUP 2011

11.ročník RUDOLF JELÍNEK CUP 2011

Witam Was wszystkich!

Tak to już XI edycja tego konkursu!

Nasza reprezentacja z powodzeniem bierze w niej udział już od kilku lat. Tegoroczne zmagania barmanów w krajów w których czeska firma Jelinek posiada swoją dystrybucję odbyły się w Bukareszcie.

Czytaj więcej...

Konkurs barmański dla młodych barmanów MONIN CUP 2011

Poniżej znajduje się lista osób zakwalifikowanych do konkursu. Wszystkie osoby wypełniają i wysyłają formularz zgłoszeniowy do konkursu ( PDF ) do dnia 26.09 i wysyłają  na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Czytaj więcej...

Warsztaty pod znakiem jałowca

Już po raz drugi aktywni członkowie Stowarzyszenia Polskich Barmanów mieli okazję spotkać się w Poznańskiej Akademii Barmanów. Tym razem 13-go lipca odbyły się "Warsztaty jałowcowe", czyli rodzaje, smaki i praktyczne zastosowanie jałowcówek dostępnych w Polsce i nie tylko.
 W sumie zgromadziliśmy 21 rodzajów alkoholi z tej grupy. Myślę, że gdyby wszystkie firmy odpowiedziały, a nie tylko Bacardi – Martini Polska i CEDC, które dostarczyły swoje giny, moglibyśmy zgromadzić więcej produktów.

Czytaj więcej...

Co działo się podczas : Tropical Trendy Drinks 2011

Głównym partnerem tegorocznego letniego meetingu SPB była podobnie jak przez ostatnie kilka lat Kompania Piwowarska.

By zaznaczyć swą obecność w środowisku polskich barmanów prócz wszechobecnych banerów i piwa Tyskie dla uczestników zlotu przygotowano prezentację na temat dbałości firmy o jakość serwowanego w gastronomii piwa beczkowego. Jest to kluczowe zadanie KP, które od lat wraz z SPB jest realizowane na wielu płaszczyznach współpracy. Dla sześciu rekomendowanych przez SPB szkół prowadzących profesjonalne kursy I Stopnia wg Akademii Mixologii Z. T. Nowickiego Norbert Gajb i Łukasz Solarski (osoby odpowiedzialne za szkolenia i kontakty ze stowarzyszeniem) wręczyli nowe programy szkoleniowe i rekomendacje. Nowy program związany  jest głównie z n marką Tyskie i zastępuje realizowany od kilku lat program oparty na marce Pilsner Urquell.

Czytaj więcej...