"Calvados Trophy 2012 - czyli jak połączyć przyjemne z pożytecznym"

Podobnie jak w roku ubiegłym na warszawskie eliminacje konkursu " Calvados Nouvelle Trophy 2012 " zjechała cała plejada najlepszych w Polsce barmanów i barmanek aby zaprezentować nowe, oryginalne pomysły na cocktaile i longdrinki przygotowane na bazie francuskiej wypalanki z jabłek i gruszek rodem z Normandii.

Dwudziestu czterech profesjonalistów oraz dwunastu uczniów szkół hotelarskich z całej Polski pokazało wielkie możliwości calvadosu w codziennej pracy barmanów , którzy mogą wprowadzać do barowego menu ciekawy i niepowtarzalny alkohol o najwyższych walorach miksologicznych. Cała paleta kolorów , smaków oraz niezwykłych dekoracji pozwoliło komisjom sędziowskim wybrać te najznakomitsze ,oryginalne pod względem smaku i wygłądu ..Bardzo wysoki poziom zawodów dzięki udziałowi takich znakomitości jak Dawid Bujar , Grzegorz Szumski ,Wojtek Urbański czy Monika Krzemieniewska był wspaniałą lekcją  miksologii dla licznej publiczności złożonej z młodzieży i kadry pedagogicznej warszawskich szkół .

Jednocześnie należy podkreślić iż " młode talenty " reprezentujące szkoły barmańskie rekomendowane przez SPB to niezwykle wartościowy materiał na przyszłych mistrzów barmaństwa.Sprawna organizacja zawodów  , pozwoliła sponsorom na przeprowadzenie dwóch krótkich prezentacji ( Calvados Boulard - historia firmy oraz Monin - nowe smaki na polskim rynku  ) spotkanie z mistrzem świata 2011 Markiem Posłusznym było dla młodzieży szkolnej atrakcyjną formą promocji profesji barmana.

Na koniec wyniki które pokazują niezwykle wyrównany poziom wśród czołówki oraz duży wpływ techniki pracy na ostateczne wyniki w kategorii " młode talenty ". ( patrz tabele wyników)

Niezbyt miłym akcentem konkursu " młodych talentów " jest dyskwalifikacja zwycięzcy tej kategorii Mateusza Jureczki  który po zakończeniu zawodów oświadczył iż nie spełnia kryteriów ucznia szkoły ,zatem reprezentantem naszego kraju na finałe " Calvados Nouvelle International Trophy 2012 " będzie kol. Krzysztof Zemanek uczeń Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych ul.Wyspiańskiego 5 w Bielsku-Białej -który przygotowywał się do konkursu pod okiem Bogdana Gałuszki.

Zwycięstwo Edyty Siek po niezwykle wyrównanym pojedynku z Adrianem Wawszczakiem ( remis w punktacji podstawowej - lepsze ogólne wrażenie ) było miłą niespodzianką ( pokonała wielu bardziej utytułowanych kolegów ) ale również niezwykłym wyzwaniem dla mało doświadczonej w imprezach międzynarodowych barmanki ze Słubic.

pdf Wyniki - Uczniowie
pdf Wyniki - Barmani

z barmańskim pozdrowieniem
Ryszard Berent