Jelinek Cup 2012 - Kraków -Stara Zajezdnia

W Krakowie w Polsce odbyła się 12. edycja Międzynarodowego Konkursu Zawodowych Barmanów RUDOLF JELÍNEK CUP

Dnia 15.0 9. 2012 miała miejsce 12. już edycja Międzynarodowego Konkursu Zawodowych Barmanów. W konkursie biorą udział najlepsi barmani ze środkowej Europy – tym razem można było podziwiać umiejętności barmanów z Republiki Czeskiej, Słowacji i Polski. Konkurs odbywa się co roku w innym państwie, w tym roku wybór miejsca konkursu padł na królewskie miasto Kraków w Polsce.

Tradycyjnie rywalizacja przebiegała w dwóch kategoriach – CLASSIC oraz FREE STYLE. W kategorii CLASSIC rywalizacja odbywała się już po raz dwunasty, bardzo popularna, ale wymagająca kategoria FREE STYLE została włączona do konkursu później – w tym roku odbyła się jej 6. edycja.

Prestiż konkursu podkreślały pomieszczenia restauracji STARA ZAJEZDNIA. Ten zupełnie niedawno stylowo zrekonstruowany obiekt byłej zajezdni nadał całej imprezie bardzo przyjemną i niepowtarzalną atmosferę.
Decyzje jury były bardzo trudne, ponieważ wszyscy uczestnicy konkursu byli w swym zawodzie prawdziwymi profesjonalistami. W roku 2012 za najlepszego barmana w kategorii CLASSIC uznano Achima Šipla z Republiki Czeskiej. Kolejne miejsca zajęły Jana Karkušová i Katarzyna Stejskal

Widzowie bawili się znakomicie także podczas wieczornego pokazu barmanów w kategorii FREE STYL. Każdy z uczestników wykonał świetne przedstawienie, które udało się najlepiej miejscowemu Tomaszowi Gajewskiemu (Polska). Drugie miejsce zajął Milan Tomiczek (Republika Czeska) a trzecie – Tomáš Gyen (Słowacja).

RUDOLF JELÍNEK CUP odbywa się pod patronatem firmy RUDOLF JELÍNEK a.s., od której wszyscy uczestnicy konkursu, a także jury otrzymali wartościowe upominki. Kolejnym partnerem RJ CUP 2012 była firma Templářské sklepy z Republiki Czeskiej – producent win, o których znakomitej jakości mogli przekonać się zarówno uczestnicy konkursu, jak i goście. Znaczącym partnerem był także producent wody mineralnej Kláštorná.

Podziękowania należą się także restauracji Stara Zajezdnia oraz hotelowi Hilton Garden Inn, które zapewniły znakomite warunki wszystkim uczestnikom.

Kategoria  classic:

Achim Šipl, Republika Czeska
Jana Karkušová, Słowacja
Katarzyna Stejskal, Polska

Kategoria free style:

Tomasz Gajewski, Polska
Milan Tomiczek, Republika Czeska
Tomáš Gyen, Słowacja

 

Zwycięskie receptury w kategorii CLASSIC

Autor: Achim Šipl

Short drink: DUDI

Składniki: 2 cl Plum likier RUDOLF JELÍNEK 18%, 1 cl STROH 60, 1 cl TIRAMISU syrop (MONIN), 4 cl Plum juice (Pago), 2cl piana z mieszanki: 20 g fresh jogurt La Vita – dry yogurt, 15 cl mleka 3,5%

Dekoracja: suszone jabłko, wanilia, papryka owocowa

Przygotowanie: shaker, mikser

Long drink: JOHN DOOU

Składniki: 3 cl Wódka RUDOLF JELÍNEK 40%, 2 cl Likier bananowy (MONIN), 1 cl Pomegranate – granat - syrop (MONIN), 2 cl białko z jajka, uzupełnić Rose lemonade (FENTIMANS)

Dekoracja: cukier, lawenda, suszone maliny

Przygotowanie: Shaker

Komisja oceniająca:

  • Aleš Svojanovský, prezes Czeskiego Stowarzyszenia Barmanów
  • Jozef Roth, prezes Słowackiego Stowarzyszenia Barmanów
  • Ryszard Berent, prezes Stowarzyszenia Polskich Barmanów
  • Bartlomiej Gawlak Kubik, członek zarządu Stowarzyszenia Polskich Barmanów
  • Piotr Dzadkowiec, członek zarządu Stowarzyszenia Polskich Barmanów
  • Irena Konečná, przedstawicielka firmy RUDOLF JELÍNEK a.s.


Dyrektor konkursu: Ľubomír Čul

 

Fotorelacja w skrócie - więcej w zakladce galeria