Konkurs eliminacyjny Mistrzostw Świata 2013

W związku z licznymi zapytaniami dotyczącymi zasad rozgrywania konkursu informujemy:

  1. Zawodnicy rywalizują na 3 stanowiskach . Kategoria konkursu " sparkling cocktail "
  2. Barmani w eliminacjach  przygotowują cocktail w 3 porcjach - 2 porcje w szkle konkursowym  (dekoracja) + trzecia porcja rozlana na 4 kieliszki degustacyjne
  3. Eliminacje dotyczą wyłącznie stylu klasycznego
  4. Szkło konkursowe,  oraz owoce i inne składniki dekoracyjne uczestnicy zapewniają we własnym zakresie - organizator zapewnia jedynie szkło standardowe.
  5. Finał konkursu - 6 najlepszych zawodników przygotowuje 5 porcji cocktailu w ciągu 6 minut (2 rundy po 3 osoby) bez oceny technicznej , obowiązuje limit czasowy 6 min. (przekroczenie limitu czasu - 10 pkt. karnych)
  6. Zawodnicy pracuja na własnym sprzęcie barmańskim .
  7. Zawodnicy mogą użyć dowolnych ingrediencji alkoholowych z listy produktów IBA 2012 ( każdy uczestnik zabezpiecza je we własnym zakresie )
  8. Finaliści konkursu przygotowują dekoracje w formacie " open space " z limitem czasu 15 min.

Agenda

AGENDA
Data i miejsce:
03.03.2013 - Krynica Zdrój

 Godzina Wydarzenie
17.00 - 18.00  Przyjazd uczestników i organizatorów konkursu
18.00 - 18.30 Zapoznanie się z portfolio produktów konkursowych (zapewnionych przez Organizatora)
18.30 - 19.00 Odprawa dla uczestników konkursu ( zapoznanie z regulaminem , losowanie numerów startowych , weryfikacja receptur ) - Prowadzący Bogdan Gałuszka
Odprawa dla jurorów konkursu - Prowadzący Dariusz Kosiorek , Ryszard Berent
19.15 - 21.00 Rozpoczęcie konkursu
21.15 - 22.00 Finał konkursu (6 finalistów)


z barmańskim pozdrowieniem
Ryszard Berent