Dream team  relacja z Klagenfurtu

Fantastyczny wyjazd miał miejsce 21-23 lipca do Klagenfurtu w Austrii. Podróż samochodem trwała 9h i na miejscu znaleźliśmy się w ostatnim momencie. Zmieniliśmy środek transportu i wspólnie z pozostałymi uczestnikami udaliśmy się na pobliską wieżę widokową. Tam oficjalnie przywitał nas Mario Hofferer wraz ze swoim zespołem. Poinformował nas o czasie wolnym, w którym mamy się bawić i korzystać z życia. Po zdobyciu wieży widokowej, gdy zobaczyliśmy panoramę Klagenfurtu– ukazały się Alpy, lasy i lazurowe jeziora, które zaparły nam dech w piersiach. Gospodarze potraktowali nas po królewsku. Limuzyny zawiozły nas do portu, a łódkami dopłynęliśmy do miejsca, w którym odbywał się konkurs.

Pogoda była wymarzona, skorzystaliśmy również z wodnej kąpieli. Był to wspaniały czas relaksu przed czekającym nas konkursem. Nocna integracja naszego zespołu wpłynęła na ostateczne poprawki receptur i dekoracji oraz nas wzmocniła,  w myśl zasady: „Jeden za wszystkich, wszyscy za jednego”. Kolejny dzień dostarczył emocji na światowym poziomie. Zawodnicy przyjechali z wielu krajów: Bułgarii, Austrii, Chin, Estonii, Polski, Grecji, Meksyku, Wielkiej Brytanii, Włoch, Słowenii, Czech, Chorwacji, Luksemburgu i Danii.  Startujący zostali podzieleni na cztery różne kategorie: Cresemo, Red Bull, Bacardi-Martini oraz Top Spirit. W zależności od udziału w danej grupie należało użyć do cocktailu składnik główny przydzielony z listy portfolio.  Jury siedziało przed uczestnikami konkursu i oceniali pracę barmana, jego styl, płynność ruchów. Nie było bezpośredniej oceny technicznej. Przy ocenie brano pod uwagę również kreatywność, wygląd, zapach oraz smak cocktailu. Każdy z zawodników w kilku słowach mówił co go zainspirowało do stworzenia własnego cocktailu. W wyniku współzawodnictwa :

Rafał Nawrot uzyskał 3 miejsce w kat. Bacardi-Martini
„Rise and fall”
Bacardi superior infuzowane vanilia i rodzynkami
Bols peach
Noilly Prat
Monin mango spicy
lime juice
creole bitter

Wojtek Urbański 2 miejsce kat. Bacardi Martini
” Sweet child o’mine”
Rum Bacardi
Bols cacao white
sok z marchewki
sok z limonki
syrop spicy mango Monin
białko
biters ceoled

Katarzyna Steskal-Krzyściak 1 miejsce w kat. Top Spirit.
„Garden of Eden”
Stolichnaya chocolate raspberry
creole bitter
Pago gruszka
sok z cytryny
cukier fiołkowy
pennyroyal (mięta olej)

Dla całej czwórki był to ogromy WSPÓLNY SUKCES!!! To polski „Dream Team”.
Zwycięzcą tego konkursu jest także organizator Mario Hofferer wraz ze swoim zespołem – najbliższymi i rodziną. Wyrażamy podziw i podziękowanie dla twórców tego niesamowitego konkursu. Wszystko było dopracowane nawet w najdrobniejszych szczegółach. Mario Hofferer przygotował najlepszy konkurs w jakim do tej pory mieliśmy możliwość uczestniczyć.

Monika Krzemieniewska



"Mario zadbał o cały konkurs w najdrobniejszych szczegółach, a nas potraktował jak championów. Wszystko było perfekcyjne:  pogoda, miejsce konkursu, atmosfera, sędziowie, uczestnicy  i organizatorzy".

Wojtek Urbański



"Jestem bardzo zadowolona z konkursu, jak również z uczestników naszej polskiej reprezentacji.  Podobało mi się to, że wszyscy razem współpracowaliśmy, pomagaliśmy sobie i nawzajem się wspieraliśmy".

Katarzyna Steskal-Krzyściak



"Wyjazd na IWCC 2013 był niesamowitym wydarzeniem. Warsztaty barmańskie, perfekcyjnie zorganizowany konkurs, bardzo wyskoki poziom uczestników oraz zapierające dech w piersiach widoki Klagenfurtu sprawiły, że aż chce się tam powracać. Cieszę się, że udało mi się zdobyć medal i zaprezentować się z jak najlepszej strony. Z niecierpliwością czekam na kolejny międzynarodowy konkurs".

Rafał Nawrot


Wyjazd czołówki polskich barmanów na niezwykle trudny teren Austrii gdzie wysokie umiejętności barmanów są chlebem powszednim, oraz osiągnięty wynik są potwierdzeniem iż polscy barmani to światowa elita. Młodzi, kreatywni, technicznie bezbłędni udowodnili iż model szkolenia poparty międzynarodową współpracą daje wspaniałe rezultaty będące powodem dumy wszystkich członków Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Gratuluję !!!!!!!!!!!!!!

Ryszard Berent

 

Fotorelacja w skrócie - więcej w zakładce galeria