Wydarzenia - Rok 2013

Wielki finał konkursu Bacardi Legacy Cocktail Competition 2013 za nami.

Rafał Nawrot  - członek SPB na co dzień pracujący w katowickim SkyBarze należącym do hotelu Qubus Prestige został pierwszym Polakiem, który brał udział w światowym finale konkursu Bacardi Legacy Cocktail Competition. Tegoroczna edycja stanowiła część obchodów 150 rocznicy istnienia firmy.

Czytaj więcej...

Relacja z I Otwartych Mistrzostw Polski Młodych Barmanów

Zadziwiająco wysoki poziom profesjonalnych umiejętności wśród młodych uczestników konkursu może być przykładem dla innych szkół gastronomicznych , iż wystarczy połączyć pasję nauczyciela z entuzjazmem młodzieży aby uzyskać doskonały efekt . Można śmiało patrzeć w przyszłość tej imprezy albowiem wszystkie czynniki wpływające na atmosferę i sportową rywalizację połączone z perfekcja organizacyjną dają podstawy do realizacji planu zaproszenia kilku szkół gastronomiczno-hotelarskich z Francji, Finlandii, Niemiec oraz Włoch i Luksemburga w roku przyszłym.

Czytaj więcej...

19 Golden Cup Cocktail Competition -TAJWAN

W dniu 2 czerwca 2013r. w Kaohsiung na Tajwanie odbył się międzynarodowy konkurs barmański pod nazwą  „19 Golden Cup Cocktail Competition”. W zawodach wystartowali zawodnicy z 10 krajów - Estonii , Szwajcari , Polski , Tajwanu , Singapuru , Korei Południowej , Malezji , Mongoli , Australi oraz miasta-państwa Hong Kongu. Oprócz zawodów z udziałem zagranicznych barmanów, odbywały się w tym dniu finały barmańskiego konkursu pod egidą firmy Monin dla krajów azjatyckich.

Czytaj więcej...

The Elite Bartenders Course (JWC) Bisciegle, Bari, Włochy 2013  relacja

International Bartenders Association od wielu lat zajmuje się edukacją i szkoleniem, którego celem jest ujednolicenie standardów i popularyzacja prawidłowej, profesjonalnej pracy za barem w każdym miejscu na świecie.

Dlatego też w tym roku odbyła się kolejna edycja “Elite Bartenders Course Europe” 2013. Ten kurs jest idealny dla barmanów, którzy chcą poprawić swoje umiejętności zawodowe. Zwykle są to uczestnicy, którzy mają kilka lat doświadczenia zawodowego pracy i propagują w swoich państwach prawidłowe cechy barmana, który cały czas rozwija swoje umiejętności przekładając je na codzienną prace.

Czytaj więcej...