Wydarzenia - Rok 2013

I Otwarte Mistrzostwa Polski Młodych Barmanów 2013 - konkurs dla szkół hotelarsko-gastronomicznych

Zarząd Główny Stowarzyszenia Polskich Barmanów wraz z Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku ma przyjemność poinformować iż w dniach 03-04.06.2013 w hotelu " JAN " w Darłowie odbędzie się konkurs barmański skierowany do uczniów wszystkich szkół o profilu hotelarsko-gastronomicznym w Polsce.

Czytaj więcej...

KRYNICA GÓRSKA 2013  cocktail wiedzy i emocji przyrządzony przez barmanów dla barmanów !!!

Krynica Górska przez kilka dni gościła barmanów z całego kraju. Tu odbywały się tegoroczne eliminacje do Mistrzostw Świata, który będzie przeprowadzony w sierpniu w Pradze. Najlepsi barmani w Polsce prezentowali innowacyjne kreacje swoich cocktaili. W finale znalazło się sześciu najlepszych z najlepszych : Wojciech Urbański, Krzysztof Pykosz, Grzegorz Szumski, Piotr Szczypta, Marcin Sobociński i Monika Krzemieniewska. W oczach wielu sędziów jak również prezesa SPB p.Berenta był to „wymarzony finał”.

Czytaj więcej...

Calvados Nouvelle International Trophies 2013 - Relacja

W zabytkowym budynku Starej Zajezdni, zaadaptowanym na cele kulturalno-rozrywkowe odbył się kolejny konkurs pod patronatem SPB – Eliminacje do Międzynarodowego Konkursu Calvados Nouvelle  International Trophies 2013. Stara Zajezdnia Kraków by DeSilva jest usytuowana w dzielnicy Kazimierz przy ul. Św. Wawrzyńca 12, zawodnicy więc nie mieli trudności z dotarciem na miejsce. Wyremontowany budynek Starej Zajezdni tramwajowej jest obiektem wyjątkowym, to najstarsza zajezdnia komunikacji miejskiej.

Czytaj więcej...

Konkurs eliminacyjny Mistrzostw Świata 2013

W związku z licznymi zapytaniami dotyczącymi zasad rozgrywania konkursu informujemy:

  1. Zawodnicy rywalizują na 3 stanowiskach . Kategoria konkursu " sparkling cocktail "
  2. Barmani w eliminacjach  przygotowują cocktail w 3 porcjach - 2 porcje w szkle konkursowym  (dekoracja) + trzecia porcja rozlana na 4 kieliszki degustacyjne
  3. Eliminacje dotyczą wyłącznie stylu klasycznego
  4. Szkło konkursowe,  oraz owoce i inne składniki dekoracyjne uczestnicy zapewniają we własnym zakresie - organizator zapewnia jedynie szkło standardowe.
  5. Finał konkursu - 6 najlepszych zawodników przygotowuje 5 porcji cocktailu w ciągu 6 minut (2 rundy po 3 osoby) bez oceny technicznej , obowiązuje limit czasowy 6 min. (przekroczenie limitu czasu - 10 pkt. karnych)
  6. Zawodnicy pracuja na własnym sprzęcie barmańskim .
  7. Zawodnicy mogą użyć dowolnych ingrediencji alkoholowych z listy produktów IBA 2012 ( każdy uczestnik zabezpiecza je we własnym zakresie )
  8. Finaliści konkursu przygotowują dekoracje w formacie " open space " z limitem czasu 15 min.

Czytaj więcej...

Ryga w barwach biało- czerwonych

Dnia 31.01.2013r. w stolicy Łotwy – Rydze w Olympic Casino, odbył się Międzynarodowy Konkurs Flairowy : FLAIRMANIA.   Zawodnicy zjechali się z wielu krajów, w tym  9 reprezentantów z Polski. Poziom uczestników konkursu  był bardzo wysoki.  Sam Konkurs był formułą zbliżony do mistrzostw świata prowadzonych przez IBA.

Czytaj więcej...