Calvados Nouvelle International Trophies 2014 - polska edycja już za nami

Jak co roku ,"Stara Zajezdnia" na krakowskim Kazimierzu stała się areną zmagań profesjonalnych barmanów oraz uczniów szkół hotelarsko - gastronomicznych z całej Polski w ramach polskiej edycji międzynarodowego konkursu barmańskiego " Calvados Nouvelle International Trophies 2014 ".W tegorocznej edycji wzięło udział 50 uczestników którzy  przyjechali do Krakowa aby w sportowej rywalizacji wyłonić polskich reprezentantów na światowy finał konkursu ( Deauville 07-08.04. 2014 ).

Relacja

Nowością tegorocznej edycji był udział nowych partnerów SPB, importerów i dystrybutorów słynnych w świecie calvadosów firm Charles Drouin oraz Louis de Lauriston.

Pozwoliło to Organizatorom konkursu na dodatkowe utrudnienie rywalizacji albowiem podczas losowania numerów startowych wszyscy uczestnicy dolosowywali markę calvadosu który musieli używać podczas przygotowywania swoich kreacji.

Jako pierwsi do rywalizacji stanęli uczniowie szkół hotelarsko - gastronomicznych którzy mieli 15 minut na przygotowanie dekoracji ( open space ) do czterech porcji Long drinków, a następnie  w ciągu 7 minut na scenie zaprezentować swoje techniczne umiejętności barmańskie . Surowe oceny mistrzów barmańskich były starannie omówione podczas 1 minutowej konsultacji po wykonaniu zadania .

Poziom niemal wszystkich uczestników tej edycji był niesamowicie wysoki co licznie zgromadzona publiczność nagradzała oklaskami. Praca  jury degustacyjnego ,które oceniało walory smakowe i estetyczne przygotowanych Long drinków na oczach widzów ( system włoski )  dodatkowo uatrakcyjniała rywalizację młodych adeptów sztuki barmańskiej. Należy podkreślić duży udział dziewcząt w tegorocznej edycji, które zawzięcie walczyły o zwycięstwo do ostatniej serii zawodów .

Ostatecznie zwyciężył Sławomir Lankosz z Bielska Białej. Gratulujemy i życzymy sukcesów w Normandii !!!!!!!!!!

Nieco większe emocje towarzyszyły zmaganiom barmanów profesjonalnych, którzy po przerwie na krótkie prezentacje Firm partnerskich przystąpili do zmagań konkursowych.

Rozgrywka była dwuetapowa -- do drugiej rundy przechodziło 6-ciu najlepszych barmanów z eliminacji .Publiczność była zachwycona ,albowiem finał tegorocznego konkurs stał na najwyższym , światowym poziomie. Brak niespodzianek, zrekompensował finałowy pokaz kunsztu barmańskiego w wykonaniu najlepszych z najlepszych .Doskonała technika , styl i finezja , niesamowite wyczucie czasu oraz dekoracje wszystkich finalistów to prawdziwy obraz najwyższych umiejętności i profesjonalizmu.

Historyczny puchar "The best Team in the world"  zdobyty przez polska reprezentację na Mistrzostwach Świata 2013 w Pradze, dostojnie stojący przed sceną był świadkiem zwycięstwa Wojciecha Urbańskiego z Krakowa który po raz kolejny udowodnił, iż świetne przygotowanie do konkursu połączone z doświadczeniem daje przewagę gwarantująca udział w kolejnym międzynarodowym konkursie najwyższej rangi. Życzymy Ci Wojtku podium w Normandii !!!!!
Na zakończenie tej krótkiej relacji chciałbym serdecznie podziękować wszystkim osobom biorącym udział w organizacji tej niezwykle prestiżowej imprezy :

  • członkom SPB za perfekcyjną organizację imprezy
  • wszystkim uczestnikom , a w szczególności młodzieży szkolnej która po raz kolejny zaprezentowała najwyższe umiejętnosci barmańskie
  • kadrze nauczycielskiej za zapał i pasję
  • firmom partnerskim  AMBRA , PREMIUM CIGARS , M&P , HWC POLSKA , TYMBARK S.A , MONIN , HOTELE  DeSILVA , MOVEMENT, PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY, BarEq.

Do zobaczenia w roku przyszłym.

Z barmańskim pozdrowieniem
Ryszard Berent