II Otwarte Mistrzostwa Polski Młodych Barmanów 2014 - konkurs dla szkół hotelarsko-gastronomicznych

Zarząd Główny Stowarzyszenia Polskich Barmanów wraz z Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku ma przyjemność poinformować, iż w dniu 09.06.2014 w hotelu Ikar Plaza w Kołobrzegu odbędzie się konkurs barmański skierowany do uczniów wszystkich szkół o profilu hotelarsko-gastronomicznym w Polsce.

Opis, cele i koszt Imprezy

Opis imprezy:

Stowarzyszenie Polskich Barmanów wraz z Centrum Kształcenia Praktycznego ze Słupska organizują w dniu 09.06 2014 w hotelu Ikar Plaza w Kołobrzegu konkurs barmański skierowany do  uczniów szkół ponadgimnazjalnych o profilu hotelarsko-gastronomicznym. Konkurs o randze Mistrzostw Polski w kategorii "Fancy Mocktail " - drink bezalkoholowy. Impreza ma charakter szkoleniowo-integracyjny w formule otwartej.

W konkursie przewidujemy udział ok. 30 uczestników (obecnych uczniów szkół), którzy powalczą o tytuły Mistrza Polski 2014. Z przyczyn organizacyjnych musimy ograniczyć liczbę uczestników, zatem decydujące znaczenie będzie miała kolejność zgłoszeń. Formularze zgłoszeniowe ukażą się na stronach SPB w dniu 14.05.2014 o godz.09.00 i będą otwarte do dnia 28.05. 2014

Każda szkoła ma prawo zgłoszenia 2 uczestników reprezentujących szkołę wraz z nauczycielem ( opiekunem ) W miarę możliwości zakwaterowania w hotelu istnieje możliwość przyjazdu osób towarzyszących.

Koszt uczestnictwa w przypadku przyjazdu w niedzielę tj. 08.06.2014 wynosi 200 PLN brutto na osobę i obejmuje następujące świadczenia :

  • nocleg w pokoju 2 osobowym (śniadanie),
  • lunch w dniu konkursu,
  • salę konferencyjną wraz z wyposażeniem / lub dwie sale zgodnie z zapotrzebowaniem,
  • kolację z oprawą muzyczną DJ-m lub grill na świeżym powietrzu,
  • korzystanie z basenu, sauny  w hotelu bezpłatnie.

W przypadku uczestników, którzy dojadą w dniu konkursu koszt uczestnictwa wynosić będzie 100 PLN brutto

W przypadku zgłoszenia mniejszej ilości uczestników konkursu Organizatorzy stworzą możliwość uczestnictwa większej ilości uczniów reprezentujących jedną szkołę. Dodatkowy formularz zgłoszeniowy ukaże się na stronach SPB w dniu 28.05.2014

Mistrzostwa Polski Młodych Barmanów są odpowiedzią na szerokie zainteresowanie szkół hotelarsko-gastronomicznych konfrontacją doświadczeń i umiejętności uczniów, którzy w przyszłości wiążą swoje plany zawodowe z wykonywaniem pracy profesjonalnego barmana na najwyższym światowym poziomie. Udział Stowarzyszenia Polskich Barmanów daje gwarancję niezależnej profesjonalnej oceny umiejętności zawodowych w/g standardów International Bartenders Association - największej na świecie organizacji barmańskiej zrzeszającej Stowarzyszenia oraz Gildie z 67 krajów świata. Regulamin naszego konkursu oraz kryteria oceny uczestników będą identyczne z regulaminem stosowanym na wszystkich wielkich konkursach barmańskich pod auspicjami IBA.

Celem spotkania jest również zapoznanie przedstawicieli szkół z programami szkoleniowymi Stowarzyszenia Polskich Barmanów, a w szczególności programu " Barman Junior " w ramach Akademii Miksologii im. Z.T Nowickiego dedykowanego uczniom niepełnoletnim którzy poznają tajniki profesjonalnej sztuki barmańskiej, techniki pracy na bazie produktów bezalkoholowych ( wzorzec oparty o programy szkoleniowe Czech i Słowacji).

Dodatkową atrakcja będą szkolenia i prezentacje najnowszych światowych trendów w miksologii przygotowane przez firmy partnerskie Stowarzyszenia.

Cele konkursu:

  • Integracja uczniów szkół o profilu gastronomicznym i hotelarskim.
  • Szerzenie i propagowanie właściwej sylwetki barmana uwzględniając światowe trendy.
  • Kształtowanie prawidłowych technik mieszania napojów stosowanych w Polsce i na świecie.
  • Poszerzanie wiedzy z zakresu miksologii napojów bezalkoholowych.
  • Wymiana doświadczeń uczniów i nauczycieli ze środowiskiem barmańskim.
  • Podnoszenie kwalifikacji w zawodzie Barman
  • Szerzenie kultury picia drinków bezalkoholowych.
  • Podnoszenie świadomości społeczeństwa o konieczności kształcenia uczniów w obsłudze   konsumenta w tym w zawodzie Barman.