IX Beskidzki Konkurs Młodych Barmanów - Cieszyn 2014

4 czerwca 2014 Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie był gospodarzem IX BESKIDZKIEGO KONKURSU MŁODYCH BARMANÓW Pod Honorowym Patronatem Starosty Powiatu Cieszyńskiego.

Współorganizatorami imprezy było cieszyńskie Stowarzyszenie Dla Rozwoju Przedsiębiorczości, Edukacji i Kultury Młodzieży„EkoGa” oraz Stowarzyszenie Polskich Barmanów (SPB) z siedzibą w Gdyni. Uczestnikami zawodów było 22 uczniów szkół o profilu gastronomicznym z południowej Polski oraz z Republiki Czeskiej.   

Zadaniem zawodników było przygotowanie w określonym czasie, czterech porcji napojów mieszanych w każdej kategorii:

  • Short Fancy Cocktail (fantazyjny short drink o objętości do 90ml),
  • Soft Fancy Drink (bezalkoholowy long drink z użyciem minimum 20ml puree owocowego marki Monin, o objętości powyżej 150ml).

Na wynik końcowy składały się dwie oceny:

  • techniczna – ocena pracy barmanów, zgodna z regułami International Bartenders Association (Międzynarodowego Stowarzyszenia Bamanów)
  • degustacyjna – ocena wyglądu, zapachu i smaku przygotowanych napojów.

Technikę pracy młodych barmanów oceniali profesjonalni barmani i mistrzowie barmańscy, członkowie Stowarzyszenia Polskich Barmanów:

  • Lesław Dumański,
  • Piotr Dziadkowiec,
  • Bogdan Gałuszka,
  • Bartłomiej Gawlak – Kubik,
  • Ryszard Łuszczak,
  • Jakub Omyła,
  • Wojciech Urbański,

Walory organoleptyczne osądzali zaproszeni goście, nauczyciele, przedstawiciele sponsorów oraz doświadczeni barmani.

Poziom konkursu był lekko zróżnicowany ale ogólnie na wysokim poziomie. W wielu przypadkach doświadczenie zdobyte podczas profesjonalnych kursów i konkursów szkolnych obficie zaowocowało.

 

Laureatami konkursu zostali:

W kategorii Short Fancy Cocktail:

  1. 1.MIEJSCE: Agnieszka Cieślar z Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle;
  2. MIEJSCE: Paweł Śnieżek z Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju;
  3. MIEJSCE: Aneta Cebula z Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej;


W kategorii Soft Fancy Drink:

  1. MIEJSCE: Joanna Ślazyk z Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1 w Krakowie;
  2. MIEJSCE: Maciej Rajwa z Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle;
  3. MIEJSCE: Agnieszka Cieślar z Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle;


Wyróżnienie za najlepszą technikę pracy otrzymał Grzegorz Turek z Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Bobowej.

Dzięki wsparciu finansowemu Starostwa Powiatowego w Cieszynie oraz firm sponsorujących:

  • Brown Forman Polska Sp. z o.o. (likiery DeKuyper, Finlandia Vodka, napoje alkoholowe)
  • SCM Polska Sp. z o.o. (Monin puree oraz syropy bezalkoholowe)
  • BarEq.pl (profesjonalny sprzęt barmański),

wszyscy uczestnicy otrzymali upominki a laureaci wspaniałe nagrody, które z pewnością pozwolą na dalszy rozwój w tym zawodzie.

Organizatorzy składają serdeczne podziękowania dyrekcji, nauczycielom i pracownikom ZSEG w Cieszynie, młodzieży zaangażowanym w obsługę imprezy oraz instytucjom wspierającym, dzięki którym konkurs prowadzony jest profesjonalnie a wszyscy zawodnicy obdarowani wspaniałymi nagrodami i upominkami.

Szczególne podziękowania skierujemy do Stowarzyszenia Polskich Barmanów oddział południowy z Panem Bartłomiejem Gawlak- Kubikiem na czele za zaangażowanie i wieloletnie wsparcie merytoryczne.



Z barmańskim pozdrowieniem animatorzy konkursu:
Sylwek Ochman i Bogdan Gałuszka

pdf Tabela laureatów
pdf Wyniki Short
pdf Wyniki Soft

Fotorelacja w skrócie - więcej w zakladce galeria