Flying bartenders na Red Bull Air Race Show

Ostatnie dni lipca w mieście Gdynia stały pod znakiem największej imprezy masowej zorganizowanej przez miasto oraz Red Bull Air Show Gmbh z Austrii. Była to impreza rangi mistrzowskiej dla pilotów akrobatów, którzy licznie stawili się w Gdyni aby zawalczyć o punkty w cyklu zawodów Red Bull Air Race. Setki tysięcy kibiców obserwowało niesamowite widowisko, zapierajace oddech pokazy i wyścigi najlepszych pilotów samolotów akrobatycznych.

Organizatorzy zadbali również o specjalne strefy dla kibiców oraz sponsorów imprezy. Kilkadziesiąt stacji telewizyjnych transmitowało tę imprezę na żywo do wszystkich zakątków świata. Mieliśmy zaszczyt oraz przyjemność organizowania barów w dwóch najbardziej prestiżowych strefach (Race Club, Sky Lounge).

Czołowi barmani z SPB - W. Urbański, Ł. Radziulewicz, B. Baranowski, P. Szrama,R. Labus oraz K. Pykosz podjęli wyzwanie i podczas 2-dniowej imprezy zademonstrowali prawdziwy kunszt i nieprzeciętne umiejętności, serwując cocktaile i longdrinki w czterech najbardziej prestiżowych barach strefy Sky Lounge. Każdy z barów miał nieco inny profil oraz portfolio produktów a co za tym idzie różne menu cocktailowe.

Dzień poprzedzający imprezę, barmani do póznych godzin nocnych przygotowywali swoje stanowiska pracy aby w dniach zawodów pracować na najwyższym pułapie swoich umiejętności. Strefa Sky Lounge obsługiwała 350 specjalnych gości Red Bull Air Race, grupy sponsorów, uczestników zawodów, Breitling Sky Team oraz władze miasta Gdyni.

Wyzwaniem dla barmanów było przygotowanie "welcome drinka" -  cocktail szampański Golden Sky (Prosecco, Goldwasser, Blue Curacao) pierwszego dnia imprezy, oraz Red Sky (Prosecco, Wenneker Sour Apple, Grenadina) drugiego dnia imprezy. Elegancki serwis, połączony z przygotowywaniem cocktaili na oczach gości spotkał się z niezwykłym uznaniem przybywających do strefy ważnych osobistości. W barach królowały drinki szampańskie, Aperol Spritz, Campari Soda, - bezalkoholowe drinki na bazie szerokiej gamy syropów barmańskich MONIN. Dopiero w godzinach wieczornych większa popularnością cieszyły się Whiskey Sour (Blantons), Gibson (Bombay Saphire), Caipirinha (Ypioca) czy Tequila Sunrise (Olmeca).

Zagraniczni goście delektowali się delikatną, polska wódką Double White, oraz  popijali cocktaile przygotowane na bazie wódki Absolut.

Zespołowi barmanów udało się stworzyć atmosferę  cocktail party na światowym poziomie spotykanym na imprezach Formuły I, wielkich regat żeglarskich czy też imprez towarzyszących turniejom tenisowym czy golfowym. Wszyscy uczestnicy chwalili polską gościnność, wspaniałą kuchnię oraz szybką i elegancką obsługę.

Zwieńczeniem imprezy było "after party" zorganizowane dla wszystkich uczestników zawodów, ich rodzin, oraz licznej grupy Red Bull Team odpowiedzialnej za sukces tej największej, światowej imprezy której bylismy uczestnikami.

Na zakończenie specjalne podziękowania dla Red Bull Polska, Komers International, Monin  Polska, M&P, Classeq Polska, Winterhalter Polska, Victoria Cymes, Banglob, Red Bull Air Race Gmbh - za kilka dni prawdziwej adrenaliny.

Do zobaczenia w przyszłym roku !!!!!


z barmańskim pozdrowieniem
R. Berent

 

Fotorelacja