Zimowy zlot barmanów w Krynicy - czyli jak połączyć przyjemne z pożytecznym!!!

Jak co roku, koniec szkolnych ferii wyznacza dla barmanów SPB datę zimowego zlotu integracyjnego organizowanego przez Zarząd Okręgu Południe.
Tym razem gościł nas hotel PEGAZ położony tuż przy kolejce gondolowej na Jaworzynę, hotel który wielu barmanów starszych stażem pamięta jako niezwykle przyjazny i gościnny. Stowarzyszenie Polskich Barmanów kilkakrotnie organizowało tam złoty i konkursy barmańskie wykorzystując zdolności organizacyjne Pawła Ziaji - barmana z Krynicy.

Również tegoroczna edycja wyróżniała się świetną organizacją co pomogło zrealizować bardzo bogaty program.
Pierwszy dzień zlotu stał pod znakiem szkoleniowych prezentacji firm partnerskich SPB oraz oferujących swoje produkty dla kanału HORECA. Kilka absolutnych nowości takich jak TATRATEA, produkty włoskiej firmy LUXARDO, bittersy FEE BROTHERS  ,,wermuty oraz Spritz z GARRONE, wódka KARPATIA oraz rekomendowana przez Stowarzyszenie wódka LUBUSKI - absolutnie  "wódka No 1 do drinków"- której debiut rynkowy przypadł na koniec roku ubiegłego. Bardzo ciekawą prezentację połączoną z degustacją przygotowała firma MARZANDRO - czołowy producent grappy najwyższej światowej jakości z okolic Trentino. Po raz pierwszy na zlocie gościliśmy producenta tradycyjnych, polskich produktów (syropy, nalewki, likiery) na bazie kwiatu bzu który w ostatnich dwóch latach szturmem zdobywa najlepsze bary całej Europy (Saint Germain).

Miłośników dobrej kawy których w SPB nie brakuje, zaskoczyła prezentacja tradycyjnych ekspresów pozbawionych elektroniki, wykorzystujących prawdziwe umiejętności baristów.

Firma P.H.U MARGO z Bochni oferującą doskonałe mieszanki kaw z całego świata zaprezentowała  oryginalny, a jednocześnie bardzo klasyczny sposób parzenia kawy włoskiej. Dzień zakończyła impreza integracyjna w klubie hotelowym gdzie uczestnicy zlotu popijali piwo TYSKIE, oraz drinki przygotowane na bazie wódki LUBUSKI, sokach TYMBARK oraz syropach MONIN. Uczestnicy zawodów strzeleckich (dnia następnego) oraz miłośnicy nart raczyli się wodą PERIER. Tylko najodważniejsi próbowali herbatki TATRATEA ( od 23%-  72% alk) która szybko i bezboleśnie wprowadziła barmanów w dobry nastrój.
Drugi dzień zlotu upłynął pod znakiem konkursu eliminacyjnego do Mattoni Grand Drink 2015 - Mistrzostw Świata drinków bezalkoholowych  największej i najbardziej prestiżowej imprezy tego typu na świecie.

Barmani z Polski kilkakrotnie stawali na podium tego konkursu - ostatnia edycja to wicemistrzostwo świata kol. Wojtka Urbańskiego który również w roku 2015 będzie walczył o tytuł.

Dziesięciu najlepszych barmanów SPB próbowało pokonać Wojtka ale zabrakło nieco szczęścia i zimnej krwi. .

Poziom konkursu niezwykle wysoki, co daje nadzieję na dobry występ Wojtka w Pradze (czerwiec).

Podczas konkursu jury degustacyjne oceniało mocktaile według zmodyfikowanego regulaminu "włoskiego systemu" który znakomicie zdał egzamin i na stałe zawita na konkursach organizowanych przez SPB.

Znakomite humory uczestników zlotu zimowego oraz duża frekwencja (109 osób) to gwarancja iż w roku 2016 spotkamy się ponownie.

Dziękując Zarządowi Okręgu Południe, Firmom partnerskim oraz wszystkim którzy pomogli w organizacji zlotu

z barmańskim pozdrowieniem
Ryszard Berent

Fotorelacja