Wydarzenia - Rok 2015

Warsztaty barmańskie z Kompanią Piwowarską (nowe produkty w portfolio KP)

W ostatnich dniach kwietnia w gdańskim hotelu  BARTAN  odbyły się warsztaty barmańskie zorganizowane pod egidą  SPB w których wzięło udział kilkudziesięciu młodych adeptów sztuki  barmańskiej.  Partnerami warsztatów były Kompania Piwowarska oraz Komers International producent wyjątkowego likieru ziołowego rodem z Gdańska -  legendarnego Goldwassera.  Celem spotkania było wykreowanie nowych receptur na drinki oparte o  nowe piwa smakowe KP. (Lech Diesel, Tyskie Radler, Lech Shandy). 

Czytaj więcej...

Lista uczestników konkursu Hamilton Beach Cup 2015

Przedstawiamy listę osób zakwalifikowanych do konkursu:

Czytaj więcej...

Hamilton Beach Cup 2015 - agenda i regulamin

Zapraszamy do zapoznania się z agendą oraz regulaminem tegorocznego konkursu, który odbędzie się 25 maja w Centrum Techniki Kulinarnej Doram w Warszawie przy ul. Racjonalizacji 5

Czytaj więcej...

Hamilton Beach Cup 2015

Zarząd Główny SPB informuje iż wspólnie z firmą partnerską ALVA Sp.z.o.o z Wrocławia organizuje konkurs barmański "Hamilton Beach Cup 2015"
Finał konkursu odbędzie się w Warszawie w dniu 25.05.2015

Jest to konkurs dedykowany profesjonalnym barmanom z całej Polski, przygotowany wspólnie z marką Hamilton Beach - blendery barmańskie światowej klasy.
Celem konkursu jest propagowanie techniki blenderowania w codziennej pracy barmanów.
Regulamin konkursu wraz z portfolio produktów które zapewnia Organizator oraz Agenda konkursu ukaże się w najbliższych dniach .
Uczestnicy konkursu będą musieli przygotować 2 receptury (Long drink alkoholowy + smoothie) oraz wykonać 2X5 porcji podczas występu na scenie (praca na 2 blenderach).

Nagroda specjalna dla zawodnika który wykona zadanie w najkrótszym czasie !!!!

Formularz zgłoszeniowy dla członków SPB ukaże się w nocy z 25 na 26 kwietnia o godz 00.00.

Zgłoszenie Barmanów -

Seans filmowy z calvadosem w roli głównej

Od kilku lat polska reprezentacja bierze udział w Calvados Nouvelle Vogue International Trophies, za każdym razem z sukcesami. Nie inaczej było w tym roku!

Aby wprowadzić reprezentacje z 15 krajów we właściwy nastrój, dzień przed zmaganiami konkursowymi gościliśmy w Chateau du Breuil. W urokliwym otoczeniu nastąpiło pierwsze bezpośrednie spotkanie z calvadosem w tym miejscu wytwarzanym, jak również z pomme i cydrem.

Dzień 30 marca oznaczał dla wszystkich wyjątkowe emocje. Dla grupy dziennikarzy rozpoczął się śniadaniem z przedstawicielami organizatora konkursu - francuskiej organizacji zrzeszającej producentów calvadosu – IDAC, później już wszyscy goście imprezy wzięli udział w degustacji trunków normandzkich. A potem nastąpił główny punkt tego dnia – zmagania konkursowe w kolejnych kategoriach. Najpierw konkurowali między sobą uczniowie szkół francuskich, po nich w szranki stanęli uczniowie szkół barmańskich z 15 krajów, barmani profesjonaliści z 14 krajów i na koniec dziennikarze z 11 krajów. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu było kino i filmy nakręcone w Normandii. Na wstępie swego występu każdy z uczestników miał za zadanie opowiedzieć jury, w jaki sposób jego drink nawiązuje do jednego z 5 fragmentów filmów wskazanych w regulaminie. Rzecz jasna podstawowym składnikiem każdego drinka był calvados.

Czytaj więcej...