Gala Finałowa Ogólnopolskiego Konkursu Sztuki Barmańskiej

MONIN CUP JUNIOR 2016

Zwycięzcą Gali Finałowej MONIN CUP JUNIOR Poland 2016, która odbyła się 1 grudnia 2016 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, została Kamila Sikora z numerem 18 z Bielsko-Białej zdobywając 105 punktów na 125 możliwych. Podczas ścisłego finału na koktajlach  blenderowanych potwierdziła swoją pierwszą pozycję. Nagrodą za zajęcie pierwszego miejsca jest m.in. wyjazd w 2017 r. i reprezentowanie Polski na konkursie barmańskim dla młodzieży w jednym z krajów Europejskich.

Drugie miejsce zdobyła uczestniczka z Iwonicz-Zdroju, Ewelina Józefczyk, wygrywając profesjonalny blender BarBoss marki Vitamix, a trzecie miejsce zdobyła reprezentantka ze szkoły w Żywcu, Magdalena Kołodziej, otrzymując voucher na szkolenie w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów. Dodatkowo pierwsze miejsca otrzymały po komplecie szkła Spiegelau i zestawie MONIN. W tym roku dodatkowo wyróżniono miejsce IV wręczając szkoleniowy Voucher od Stowarzyszenia Polskich Barmanów .

Organizator zapewnił także wyróżnienia  dla Szkół, których reprezentanci zdobyli 3 pierwsze miejsca. Brand Ambasadorzy MONIN/Vitamix zorganizują całodniowe szkolenia dla wybranych klas o profilu kelnerskim i kucharskim.

Każdy z 25 młodych reprezentantów z 25 szkół średnich z całej Polski miało za zadanie wykonać podczas wyjścia na scenę 4 identyczne koktajle według własnej wcześniej określonej receptury w kategorii bezalkoholowej Long Drink. Ośmiu uczestników z największą liczbą punktów kwalifikowało się do ścisłego finału, w którym ponownie wychodząc na scenę walczyli dalej wykonując koktajle według drugiej receptury w oparciu o metodę miksowania w blenderze. Za ocenę techniczną odpowiadali wyselekcjonowali sędziowie ze Stowarzyszenia Polskich Barmanów, a za ocenę degustacyjną odpowiednio dobrane Jury składające się z reprezentantów Coca-Cola, MONIN, Vitamix, SPB, MSBiS oraz Cukiernia Sowa, którzy na co dzień profesjonalnie związani są z najnowszymi trendami smakowymi na świecie.

Po zakończeniu części konkursowej odbyły się warsztaty kulinarne prowadzone przez Lilianę Filipiak, finalistkę polskiej edycji Top Chef. Z wykorzystaniem aż 5 blenderów marki Vitamix zobaczyć można było jak w szybki i prosty sposób stworzyć pyszne kremy, pasty i smoothies.

Wydarzenie to ma na celu kształcenie młodych adeptów sztuki barmańskiej i miksologii oraz kreowanie nowych, ciekawych rozwiązań w kategorii napojów mieszanych bezalkoholowych wśród młodzieży. W tym roku  Ambasada Francji objęła konkurs Honorowym Patronatem co podnosi rangę wydarzenia. Sponsorem tytularnym jest marka MONIN, która jest obecnie uznawana  za numer jeden na świecie na rynku syropów klasy Premium, sosów deserowych oraz puree owocowych. To zasługa ponad 100 letniego doświadczenia oraz bogatej oferty- ponad 150 smaków sprzedawanych w 150 krajach na świecie. Do produkcji wyrobów MONIN wybierane są wyłącznie wyselekcjonowane i najlepsze owoce, kwiaty, przyprawy oraz orzechy. To sprawia, że powstają zawsze wyjątkowej jakości produkty o niepowtarzalnym smaku, kolorze i zapachu.

FINAŁ  (  Drink bezalkoholowy blenderowany )

I miejsce „Green Madness” – Kamila Sikora nr 18

  • 15 ml syropu MONIN Grapefruit
  • 25 ml syropu bezcukrowego MONIN Vanilla
  • 20 ml świeżego soku z cytryny
  • Świeży ananas
  • Liście szpinaku


II miejsce „Kwiat Paproci” - Ewelina Józefczyk nr 13

  • 10 ml syropu MONIN Passion Fruit
  • 30 ml syropu MONIN Sweet Woodruff
  • 25 ml soku z limonki
  • 60 ml nektaru z banana
  • ¼ mango

III miejsce „Sweet & Cinnamon” - Magdalena Kołodziej nr 16

  • 100 ml puree MONIN Banan
  • 15 ml syropu MONIN Cinnamon
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 60 ml świeżego soku z cytryny
  • 20 szt. cząstek mandarynki z puszki

ZOBACZ WIDEO Z TEGO WYDARZENIA