Wydarzenia - Rok 2016

RBB global challenge Live stream at 24th november - livestreaming

LIVE stream will start already from Mario Hofferer excelent masterclass at 10.00 Latvia time , and until awarding ceremony at 20.00

LIVE stream Brake from 17.30 - 19.00 .

Czytaj więcej...

Marek Posłuszny - mistrzem świata barmanów flair 2016

Team Prize Cup - po rocznej przerwie wraca do Polski

Azjatycka wyprawa polskiej reprezentacji barmanów SPB zakończyła się olbrzymim sukcesem Areną zmagań kilkudziesięciu barmanów z 65 krajów świata był hotel IMPERIAL PLAZA w Tokyo - jeden z najlepszych hoteli w Japoni.Hotel - legenda który pierwszych gości przyjał w roku 1890 i do dzisiaj pozostaje wzorcem dla japońskiej gościnności oraz serwisu na najwyższym poziomie.

Organizator 65 Kongresu International Bartenders Association - japońska gildia barmańska NBA przez dwadzieścia lat przygotowywała się do przyjęcia rodziny barmańskiej z całego świata.Sukces organizacyjny szedł w parze z osiagnięciami barmanów z Japonii którzy po raz kolejny sięgnęli po tytuły w kategorii classic. Co cieszy nas szczególnie, fakt że gospodzrze podzielili się tytułami z polską reprezentacja podobnie jak w roku 2011, kiedy to Stowarzyszenie Polskich Barmanów organizowało jubileuszowy 60 Kongres IBA w hotelu HILTON w Warszawie.

Kolejny tytuł mistrza świata dla Marka Posłusznego stawia naszego reprezentanta w gronie najwybitniejszych przedstawicieli stylu flair w historii tej dyscypliny.To wręcz niewiarygodne iż od pamiętnego zwycięstwa w Warszawie (2011) Marek jest w kazdym finale kolejnych Mistrzostw Świata.

W Tokyo pokonał żywą egendę stylu flair słynnego Danilo Oribe z Urugwaju z którym wyrównał rekord 3 tytułów mistrzowskich. Gratulacje.!!!!

Po swietnym występie Marka w szranki z reprezentantami 65 krajów członkowskich I.B.A stanął kol. Wojciech Urbański - który stworzył recepturę short drinka sour o nazwie "Fulfill Dreams"

drinka który spełnił marzenia całej polskiej reprezentacji, albowiem po rocznej przerwie zabytkowa waza będąca trofeum dla najlepszego zespołu Mistrzostw Świata wróciła do Polski.

Doskonały, najlepszy w swojej grupie pod względem techniki pracy,dynamiczny, pełen ekspresji występ Wojtka dał mu piąta lokatę co skutkowało zdobyciem tego prestiżowego trofeum.

Jako członek jury oceniajacy kategorię Art & Deco (najlepsza dekoracja) chciałbym podkreślic iż w piątce najlepszych dekoracji tegorocznej edycji mistrzostw, aż trzy były wykonane przez polskich barmanów, albowiem w barwach reprezentacji Niemiec (DBU) startował Adam Brańczyk - barman flair z Krakowa którego dekoracja niemal do końca dwudniowych zmagań była nominowana do zwycięstwa.

Adam przegrał jedynie z najlepszym barmanem Mistrzostw Świata - reprezentantem gospodarzy Kenji Tsubokura laureatem trzech tytułów (mistrz świata w kat. Short Drink Sour, Drink of the Year 2016,Art & Deco Trophy 2016).

Nie dziwi zatem fakt iż polscy barmani pracuja na wszystkich kontynentach w najlepszych barach.Również w Japonii spotkaliśmy Małgosię - młodą barmankę z Warszawy która pod okiem swego mistrza pracuje w Kyoto w barze AGAVA serwując drinki na bazie......tequili

Pełną relację z wyprawy reprezentacji SPB do kraju kwitnacej wiśni oraz.... owoców ume (CHOYA) przeczytacie w następnym numerze....

Serdeczne podziękowania dla Takehiko Okazaki - wielkiego samuraja, przyjaciela polskich barmanów,dzięki któremu wizyta w Japonii była niesamowitym, niezapomnianym przeżyciem dla wszyskich uczestników wyjazdu. Dziękujemy i pozdrawiamy drużynę CHOYA z kapitanem p. Kondo oraz Senji !!!

Wyniki World Cocktail Championships 2016

IMG 5554

IMG 5560

IMG 5662

IMG 5928

zobacz całą galerię zdjęć

P.S
To wyczyn bez precedensu w historii IBA kiedy jeden kraj trzykrotnie w przeciagu czterech lat zdobył Team Prize Cup.Ten historyczny wynik chciałbym zadedykować osobie niezwykle ważnej dla członków Stowarzyszenia - Zdzisławowi T. Nowickiemu - człowiekowi który tworząc podstawy szkoleń barmańskich w Polsce, nawet nie marzył iz po latach jego uczniowie pokażą światu kunszt i profesjonalizm na najwyższym światowym poziomie.

Mistrzostwa Świata Barmanów na źywo w internecie

Juz od 17 października można śledzić zmagania najlepszych barmanów na świecie na źywo w internecie.

Różnica w czasie wynosi 7 godzin.

Źyczymy fanom sztuki barmańskiej dużych emocji i prosimy o doping naszych reprezentantów  Marka Posłuszne i Wojtka Urbańskiego!!!

WCC Flairtending Competition
https://www.youtube.com/watch?v=mmTftfNF7rQ

WCC Flairtending Competition, Finals
https://www.youtube.com/watch?v=Ki8NjpyCFs8

WCC Classic Mixing Competitions / Super Final
https://www.youtube.com/watch?v=xrXpjwQMIpM

WCC Awards
https://www.youtube.com/watch?v=feRCbvECQ7g

Z barmańskmi pozdrowieniem
Ryszard  Berent

Robert Piasecki zwyciężcą MONIN CUP 2016

Zwycięzcą Gali Finałowej MONIN CUP 2016 Poland, która odbyła się 3 października 2016 w klubie Level 27 w Warszawie, został Robert Piasecki z numerem 23 z Nowego Sącza zdobywając 107 punktów na 135 możliwych. Nagrodą za zajęcie pierwszego miejsca jest reprezentowanie Polski na globalnym finale MONIN CUP w dniu 5 grudnia w Paryżu.

Podczas Gali w kategorii Short Drink zacięcie walczyło 24 uczestników z całej Polski wykonując 4 identyczne koktajle na scenie w określonym czasie, zgodnie z nadesłaną recepturą. Zwycięski drink „Wild Flow” na bazie koniaku i syropu MONIN Poziomka pokonał konkurencję  zdobywając najwyższą notę degustacyjną, co w walce o I miejsce z koktajlem „Summer Memories” Agnieszki Cieślar (nr 22) miało kluczowe znaczenie, ponieważ oboje zdobyli tyle samo punktów w ogólnej ocenie. Niewiele mniej zdobył Arek Białkowski (nr 13) z koktajlem „Wspomnienie Lata” plasując się na III miejscu.
 
Po zakończeniu części konkursowej goście oraz zawodnicy uczestniczyli w seminarium Vitamix i MONIN prowadzonymi przez Romana Jędrzejuka oraz Senior Brand Ambasadora MONIN Mariusza Pietrykę, którzy pokazali najnowsze trendy w kategoriach napoje , desery i sosy dzieląc się swoją fachową wiedzą z zakresu miksologii oraz kulinariów. Po ogłoszeniu wyników odbyło się podsumowanie 4 letniej współpracy SCM i MONIN w Polsce połączone z wyróżnieniem 12 firm w 4 kategoriach.

MONIN CUP to cykliczny (co 2 lata) prestiżowy konkurs dla młodych profesjonalnych barmanów, którzy rywalizują w tworzeniu najlepszych receptur drinków przygotowanych w oparciu o produkty MONIN. Tegoroczna edycja jest już trzecią organizowaną przez SCM Sp. z o.o. Jest to jeden z największych konkursów barmańskich w Polsce cieszących się dużym zainteresowaniem na rynku HoReCa oraz barmanów pasjonujących się sztuką miksologii i nowymi rozwiązaniami w gastronomi.

tabela wynikow monin cup-2016

Więcej informacji o konkursie oraz pełną relację zdjęciową i wideo znaleźć można na:

facebook.com/MoninPolska oraz moninpolska.pl/blog

Lubuski Vodka Cup 2016

Artur Wawrzyszczak - ponownie na najwyższym podium prestiżowego "Lubuski Vodka Cup 2016"

Firma Henkell & Co Polska zaprosiła czołówkę polskich barmanów na drugą edycję prestiżowego konkursu barmańskiego "Lubuski Vodka Cup 2016"
Formuła konkursu,podobnie jak w roku ubiegłym składała się z dwóch etapów, rozgrywanych równolegle w barze hotelu COPERNICUS -gospodarza tegorocznej edycji.
Oprócz barmanów reprezentujacych SPB w konkursie wzięło udział kilkoro barmanów zakwalifikowanych przez Organizatora na podstawie zgłoszonych receptur.
Magnesem zachęcającym do udziału w konkursie był zestaw cennych nagród w tym wyjazd do Tokyo na Mistrzostwa Świata IBA 2016 dla zwycięzcy..

Regulamin konkursu postawił podniósł poprzeczkę bardzo wysoko, albowiem oprócz dwóch receptur zawodnicy mieli ograniczony czas w przygotowalni ( open space ) do 20 minut dla obu etapów.

Uczestnicy konkursu zostali surowo ocenieni przez sędziów technicznych którzy tylko w przypadku zwycięzcy konkursu przyznali maksymalną notę ( Mionetto ).
Nawet najbardziej doświadczeni zawodnicy potwierdzili iż "Lubuski Vodka Cup " to jeden z najtrudniejszych konkursów barmańskich w Polsce.
Otuchy uczestnikom konkursu dodawał Marek Posłuszny który swietnie sprawdził się w roli prowadzącego zawody.
Analiza tabeli wyników konkursu pozwala na stwierdzenie iż tylko profesjonalne podejście do obu etapów konkursu dawało szansę na końcowy sukces.
Zwycięzca tegorocznej edycji - Artur Wawrzyszczak z Warszawy do drugiego etapu startował z czwartej pozycji, jednak dzięki perfekcyjnej pracy oraz świetnej recepturze drinka szampańskiego wygrał konkurs.

Drugie miejsce Agnieszki Cieślar oraz trzecia pozycja Bartka Baranowskiego potwierdza wysoka dyspozycję ścisłej czołówki barmanów SPB.
Trudno oceniać barmanów spoza Stowarzyszenia jednak oceniając technikę ich pracy,nie sposób nie zauważyć różnic wynikających głownie z braku doświadczenia .
Mimo to wszyscy uczestnicy konkursu podkreślali świetną,sportową rywalizację oraz szkoleniowy charakter ich występu..
Tylko regularne starty w zawodach barmańskich daje odpowiednie przygotowanie do profesjonalnej pracy za barem.
Szkoleniowym akcentem tegorocznej edycji "Lubuski Vodka Cup 2016" było świetnie zorganizowana wizyta w fabryce która pozwoliła wszystkim uczestnikom zapoznać się z tajnikami produkcji wódki LUBUSKI oraz innych produktów spod znaku Henkell & Co.

W imieniu SPB chciałbym serdecznie podziękować całemu zespołowi Henkell & Co Polska za świetną organizację konkursu,który jest jedną z najbardziej prestiżowych imprez barmańskich w Polsce..

Dziękujemy i do zobaczenia w roku przyszłym !!!!!!!!

z barmańskim pozdrowieniem

Ryszard Berent

Poniżej publikujemy receptury "LUBUSKI VODKA CUP 2016"
(do wykorzystania w waszych barach)

 

Artur Wawrzyszczak „ Almondes” I miejsce

attc2d74Lubuski Vodka 40 ml

Syrop cukrowy 10 ml

Sok jabłkowy 15 ml

Sok z cytryny 15 ml

Likier migdałowy 20 ml

 

 

 

 

 

 

 

Cieślar Agnieszka „ Hot Summer” II miejsce

attc2d75Lubuski Vodka 40 ml

Sok z limonki 18 ml

Sok z pomarańczy 30 ml

Syrop biała brzoskwinia MONIN 20 ml

 

 

 

 

 

Baranowski Bartosz III miejsce

attc2d86Gin  Lubuski 30 ml

Pulpa marakuja 20 ml

Puree Peach 10 ml

Sok z imbiru 25 ml

Sok z limonki 50 ml

Białko 10 ml

 

 

Kwiatkowski Daniel „Lukrecjowa ambrozja”

attc2d87Lubuski Vodka 30 ml

20 ml Gin  Lubuski  lime

20 ml likier Choco cherry

30 ml syrop Sweet & Sour

30 ml napar z korzenia lukrecji

 Dopełnić  Sprite

 

 

 

Białkowski Arkadiusz „ Leśne uniesienie”

attc2d8840 ml  Lubuski Vodka 

40 ml przecier z malin

30 ml syrop Monin arbuz

20 ml sok z cytryny

 

 

 

 

 

 

Labus Remigiusz „Lubuski Style”

attc2d8940 ml  Lubuski Vodka 

20 ml Charlton Passion

20ml sok z cytryny

Dopełnić sokiem Kaktus  ( Tymbark )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dąbrowski Andrzej „Fancy Alex”

attc2d8a20 ml  Lubuski Vodka 

15 ml brandy Romate

10 ml Gin Lime

20 ml śmietanka

10 ml syrop cukrowy

 

 

 

 

 

 

 

Piotr Drzewucki „ Dyniamit”

att5819d20 ml  Lubuski Vodka 

20 ml brandy Romate

30 ml sok jabłkowy

½ łyżeczki puree dyniowy

Dopełnić gorącą wodą

 

 

 

 

 

 

 

 

Gadowska Kinga „ Sunset”

attc2d9b20 ml  Lubuski Vodka 

20 ml Watermelon Pure Mix

40 ml sok z limonki

80 ml Sprite

Limonka

 

 

 

 

 

 

 

Mirosław Michalski „ Endorfine”

attc2d9c40 ml  Lubuski Vodka 

20 ml Totino Rosso

20 ml Totino Lime

10 ml Mango Pure Mix

10 ml Grenadine

100 ml sok pomarańczowy  ( Tymbark ) 

 

 

 

 

 

 

Chwaściński Adrian „ Gold Haven”

 attc2d9d40 ml  Lubuski Vodka 

30 ml advocat Dalkowski

20 ml sok z cytryny

Dopełnić sokiem  pomarańczowym ( Tymbark ) 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lewandowski Mariusz “Green Mom”

attc2dae50 ml  Lubuski Vodka 

20 ml syrop Passion Fruit

20 ml syrop z kwiatów czarnego bzu

10 ml soku z cytryny

100 ml soku z kaktusa

 

 

 

 

Bajerski Krzysztof „ Sunny- buski”

attc2daf40 ml  Lubuski Vodka 

20 ml Gin

40 ml sok pomarańczowy

20 ml FinestCall Apple

30 ml Fresh Lime Juice

Dopełnić wodą  gazowaną

 

 

 

 

 

 

 

Dobrowolski Rafał “ Dreams Glow”

attc2db030 ml  Lubuski Vodka 

10 ml Gin Lubuski

10 ml sok pomarańczowy

10 min syrop poziomkowy MONIN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kachniarz Jan „Hennyou”

attc2dc045 ml  Lubuski Vodka 

20 ml Gin Lubuski

15 ml Sambuca Antica

45 ml sok pomarańczowy

 

 

 

 

 

 

 

Doskonałe receptury ( welcome drink ) na bazie Prosecco Mionetto

Mionetto Prosecco

Wawrzyszczak Artur

att5819b0,5 sok imbir

1 cl kawior truskawkowy

1,5 syrop marakuja

Top up Mionetto Prosecco

 

 

 

 

 

 

 

 

Cieślar Agnieszka

att5819c1 gałązka tymianku

20 ml syrop mirabelka Monin

30 ml sok z pomarańczy

Top up Mionetto Prosecco

 

 

 

 

 

 

 

Baranowski Bartosz

att5819d3 cl Totino Rosso

20 cl Plum Bitters

0,5 cl sok z limonki

Top up Mionetto Prosecco