Relacja z "Calvados Nouvelle International Trophies 2017"

"Calvados Nouvelle International Trophies 2017" - polska edycja wyłoniła skład naszej reprezentacji na finał światowy w Normandii

Jak co roku,"Stara Zajezdnia by DeSilva" na krakowskim Kazimierzu stała się areną zmagań profesjonalnych barmanów oraz uczniów szkół hotelarsko - gastronomicznych z całej Polski w ramach polskiej edycji międzynarodowego konkursu barmańskiego "Calvados Nouvelle International Trophies 2017" W tegorocznej edycji stanęło do rywalizacji ponad czterdziestu uczestników którzy prezentując swoje oryginalne nigdzie wcześniej nie publikowane receptury drinków na bazie calvadosu, walczyli o możliwośc reprezentowania naszego kraju na światowym konkursie w kwietniu tego rok

Nowością tegorocznej edycji był udział nowych marek calvadosu słynnych w świecie jabłkowych destylatów firm Pere Maglore oraz Lecompte.Dało to możliwość zaprezentowania polskim uczestnikom konkursu 6 topowych producentów calvadosu.

  1. Christian Drouin www.calvados-drouin.com
  2. Boulard www.calvados-boulard.com
  3. Lecompte www.calvados-lecompte.com
  4. Chateau de Breuil www.chateau-breuil.com
  5. Pere Maglore www.calvados-pere-magloire.com
  6. Roger Grouilt www.calvados-groult.com

Pozwoliło to Organizatorom konkursu na dodatkowe utrudnienie rywalizacji albowiem podczas losowania numerów startowych wszyscy uczestnicy dolosowywali markę calvadosu który musieli używać podczas przygotowywania swoich kreacji.

Jako pierwsi do rywalizacji stanęli uczniowie szkół hotelarsko - gastronomicznych którzy mieli 15 minut na przygotowanie dekoracji ( open space ) do czterech porcji Short drinków, a następnie w ciągu 5 minut na scenie zaprezentować swoje techniczne umiejętności barmańskie. Surowe oceny mistrzów barmańskich były starannie omówione podczas 1 minutowej konsultacji po wykonaniu zadania.

Poziom niemal wszystkich uczestników tej edycji był niesamowicie wysoki co licznie zgromadzona publiczność nagradzała oklaskami. Praca jury degustacyjnego,które oceniało walory smakowe i estetyczne przygotowanych cocktaili wyłoniła czwórkę finalistów, którzy w dodatkowej rundzie walczyła o tytuł laureata konkursu. Runda finałowa dodatkowo uatrakcyjniała rywalizację młodych adeptów sztuki barmańskiej, albowiem oceny degustacyjne na tym etapie zawodów były prezentowane publiczności ( system włoski ). Pięciu sędziów degustacyjnych, dwie skrajne oceny zostały odrzucone i........zwycięzcą został uczeń szkoły z Bielska Białej - Łukasz Ogórek Należy podkreślić duży udział dziewcząt w tegorocznej edycji, które zawzięcie walczyły o zwycięstwo w finale

Gratulujemy i życzymy sukcesów w Normandii !!!!!!!!!!

Po występach młodzieży Organizator przygotował trzy prezentacje firm partnerskich SPB.

Firma SCM przygotowała prezentacje najnowszych trendów europejskiej sceny barowej w oparciu o najnowsze produkty z nadzwyczajnego portfolio MONIN. Zespół barmański SCM powd wodzą Mariusza Pietryki zademonstrował uniwersalne zastosowanie puree o smaku ananasa i rabarbaru oraz przebój przyszłego lata MONIN SPRITZ. Już nie możemy się doczekać !!!!

Bartłomiej Kołodziej z FINE DINE Polska zaprezentował najnowsze urządzenia światowej marki HAMILTON BEACH lidera rynku w segmencie blenderów barmańskich

Takehiko Okazaki - brand ambasador marki CHOYA przybliżył barmanom unikalne i jedyne w swoim rodzaju CHOYA UMESHU - produkt rodem z Japonii który caraz częściej możemy spotkać w najbardziej prestizowych barach w Polsce. ( dystrybucja PINOT )

Nieco większe emocje towarzyszyły zmaganiom barmanów profesjonalnych, którzy po przerwie na prezentacje Firm partnerskich przystąpili do zmagań konkursowych.

Tutaj rozgrywka była również dwuetapowa -- do drugiej rundy przechodziło 6-ciu najlepszych barmanów z eliminacji.Pierwsza runda nie przyniosła zbyt wielu niespodzianek,albowiem w finale zameldowała się szóstka czołowych polskich barmanów, wielokrotnych reprezentantów Polski na imprezach międzynarodowych. Punkty za cocktaile przygotowane w tej fazie zawodów były bardzo ważne albowiem suma punktów z obu rund dawała zwycięstwo w konkursie.Już na tym etapie Maciej Dudek reprezentujący okręg Południe zdobył kilkupunktową przewagę nad rywalami.Nadzieję dawał jednak "blind test" przygotowany przez firmę MONIN. Również z tej próby Maciek wyszedł zwycięsko zdobywając maksymalną ilość 6 punktów. To własciwie ustawiło konkurs albowiem podczas próby finałowej ( Long drink ) żaden z konkurentów nie zdołał już Maćka dogonić

Gratulujemy i życzymy sukcesów w Normandii !!!!!!!!!!

Publiczność była zachwycona,albowiem finał tegorocznego konkurs stał na najwyższym, światowym poziomie..Doskonała technika, styl i finezja, niesamowite wyczucie czasu oraz dekoracje wszystkich finalistów to prawdziwy obraz najwyższych umiejętności i profesjonalizmu.

Maciek Dudek - zeszłoroczny zwycięzca w kategorii "młody talent" pojedzie do Normandii po raz drugi z rzędu, tym razem jako barman profesjonalny. Niespodziewaniw wyrósł nam talent który napawa optymizmem przed finałem w Granville.

Na zakończenie tej krótkiej relacji chciałbym serdecznie podziękować wszystkim osobom biorącym udział w organizacji tej niezwykle prestiżowej imprezy :

  • członkom SPB za perfekcyjną organizację imprezy
  • wszystkim uczestnikom, a w szczególności młodzieży szkolnej która po raz kolejny zaprezentowała najwyższe umiejętnosci barmańskie
  • kadrze nauczycielskiej za zapał i pasję w kształceniu młodych adeptów sztuki barmańskiej
  • firmom partnerskim AMBRA S.A, PREMIUM CIGARS, TUDOR HOUSE, DOM WINA, UNITED BEVERAGES, SPIRIT FRANCE, MASPEX WADOWICE, MONIN, HAMILTON BEACH, HOTELE DeSILVA,CHOYA,

pdfZobacz tabele wyników

 Zobacz galerię zdjęć

Do zobaczenia w roku przyszłym !!!!!!!.

z barmańskim pozdrowieniem

Ryszard Berent