Hamilton Beach Cup 2017 - najtrudniejszy konkurs barmański w Polsce - rozstrzygnięty !!!

Warszawski klub STIXX - najmodniejsze gastronomicznie miejsce w Warszawie było areną zmagań profesjonalnych barmanów z całej Polski w kolejnej edycji konkursu barmańskiego "Hamilton Beach Cup 2017". Konkurs o podwyższonej skali trudności weryfikujący nie tylko kunszt miksologiczny uczestników, ale i premiujący umiejętność szybkiej, nienagannej technicznie i dobrze zorganizowanej pracy za barem.

 

Otwarta formuła konkursu, zachęciła do udziału również barmanów niezrzeszonych w SPB - co niewątpliwie uatrakcyjniło sportową część imprezy.

Celem Organizatora była prezentacja najnowszych technologii i rozwiązań spod znaku Hamilton Beach - lidera rynku blenderów barmańskich, stosowanych w światowej gastronomii.

Zadanie konkursowe w I etapie pokazało niesamowite możliwości połączenia kunsztu barmana z najnowocześniejszą technologią. Uczestnicy konkursu spisali się znakomicie, zwycięzca I etapu kol. Paweł Machnio z hotelu Sheraton Warszawa uzyskał czas 6 minut 19 sekund co dawało mu znakomitą pozycję wyjściową przed II etapem konkursu. Różnica pomiędzy zwycięzcą tej rundy, a barmanem z najdłuższym czasem wynosiła prawie 6 minut co pokazuje jak ważna w codziennej pracy barmana jest organizacja stanowiska pracy.

Drugi etap konkursu to znana w świecie barmańskim formuła Magic Box, w której barmani mają do dyspozycji określoną ilość ingrediencji i to z nich komponują oryginalną własna recepturę drinka.

Kreatywność, zdolności sensoryczne oraz doświadczenie w pracy za barem to atuty kol. Artura Wawrzyszczaka, który stworzył cocktail "Girl from the Beach" pokonując konkurentów wyrafinowanym smakiem i wyglądem.

Międzynarodowe jury degustacyjne; Marketing Manager Fine Dine Agnieszka Czubak-Wiśniewska, Takehiko Okazaki - brand ambasador CHOYA, MASPEX-Piotr Gościcki, SPB- Ryszard Berent, dało mu wystarczającą ilość punktów do zwycięstwa w całym konkursie.

I miejsce Artur Wawrzyszczak

II miejsce Grzegorz Łebek

III miejsce Paweł Machnio

Kilka słów o barach klubu STIXX - niewątpliwie najlepiej wyposażonych i posiadających najbardziej rozbudowane portfolio alkoholi w Warszawie - porównywalne z najlepszymi barami na całym świecie!

Na palcach jednej ręki można policzyć lokale w Polsce o tak bogatym wyborze trunków. Profesjonalna, elegancka i szybka obsługa, świetna lista modnych, klasycznych cocktaili - to doskonała rekomendacja na spędzenie czasu w tym miejscu !

Dla firm partnerskich SPB i wspierających konkurs "HBC 2017" bar STIXX - to miejsce niemal wymarzone do promocji swoich marek.

Główny organizator konkursu FINE DINE – to firma będąca częścią międzynarodowej grupy, której celem jest wprowadzanie na rynek i sprzedaż poprzez sieć dystrybutorów najwyższej jakości rozwiązań dla branży gastronomicznej. Jako główny dystrybutor marki Hamilton Beach Commercial zaprezentowała pełną gamę blenderów barmańskich oraz profesjonalną wyciskarkę do cytrusów.

HENDI – lider w branży sprzętu gastronomicznego. Produkty, które oferuje zapewniają wysoką jakość oraz innowacyjność. Oferta asortymentowa powstaje na bazie dokładnych badań rynku: analizy trendów, rozwoju technologii, zapotrzebowania restauratorów i wszystkich osób działających w szeroko pojętej gastronomii.

CEDC - jeden z największych dystrybutorów alkoholi w Polsce zaprezentował niemal całą kolekcję sztandarowych wódek grupy Soplica i Żubrówka.

Pinot Wines & Spirits - ważny gracz na scenie dystrybutorów alkoholi z całego świata zaprezentował marki Hankey Bannister, Di Saronno, Choya, Luxardo.

Henkell & Co - wieloletni partner SPB zaprezentował marki Wódka LubuskiGin Lubuski (Nr.1 w Polsce), Mionetto Prosecco.

Tymbark - lider na rynku soków owocowych zaprezentował najwyższej jakości soki owocowe TYMBARK oraz napój energetyczny Tiger.

Nestle Waters - światowej klasy wodę Perrier.

Ice Gastro Magic - lód gastronomiczny i inne rodzaje lodu - również kule oraz bloki lodowe.

Bukat - hurtownia warzyw i owoców, posiadająca w swojej ofercie także kwiaty jadalne i mikro zioła.

Prezentacje szkoleniowe firm - gospodarza konkursu Hamilton Beach oraz Pinot były świetnym przerywnikiem zawodów. Portfolio produktów Pinot Wines & Spirits może przyprawić o zawrót głowy nawet najbardziej wymagającego konesera trunków! - kol. Dawid Typa zabrał nas w podróż po świecie alkoholi od Meksyku do Japonii.

Słowa podziękowania za świetną organizację konkursu oraz zaangażowanie dla kol. Bartłomieja Kołodzieja (Hamilton Beach), Macieja Cieślaka (STIXX), Piotra Dziadkowca, Piotra Smolarza, Andrzeja Milczarka, Lesława Dumańskiego, Bartłomieja Gawlaka, Dawida Typy, Krzysztofa Michalaka- grupy certyfikowanych sędziów barmańskich - członków SPB.

Na koniec podziękowanie dla wszystkich uczestników za wspaniałą koleżeńska atmosferę rywalizacji w duchu fair play.

Zapraszamy do obejrzenia galerii z Hamilton Beach Cup 2017

Dziękujemy i do zobaczenia za rok !!!!!

z barmańskim pozdrowieniem
Ryszard Berent


Lista drinków i cocktaili wykreowanych podczas konkursu " Hamilton Beach Cup 2017 "

I miejsce Artur Wawrzyszczak

Kategoria : Shortdrink

‘’GIRL FROM THE BEACH’’

20 ml Wódka Lubuski

15 ml Choya Youzo

10 ml sok z cytryny

10 ml syrop marakuja Da Vinci

10 sok jabłko Tymbark

pół łyżeczki nasiona Chia

1 liść szałwi

zest z grapefruita

Technika wykonania : Shaker

Szkło : Cupeta-coctail glass

 

II miejsce Łebek Grzegorz

Kategoria : Shortdrink

”SWEET WARSAW”

10 ml Hankey Bannister

10 ml Totino Bianco

20 ml Choya Yuzu

20 ml Smoothis Peach

20 mll sok z limonki

10 ml syrop cynamon

Technika wykonania :- stirowanie

Szkło : cocktail glass

 

III miejsce Machnio Paweł + nagroda specjalna SPB - wyjazd na międzynarodowy konkurs barmański (sparkling cocktail) do Bratysławy.

Kategoria : Shortdrink

”Bąbelkowa Jagoda”

30 ml Soplica jagodowa

20 ml Di Saronno

20 ml sok jabłkowy

top up Mionetto

Technika wykonania : Shaker

Szkło: cocktail glass

Warszawski klub STIXX - najmodniejsze gastronomicznie miejsce w Warszawie było areną zmagań profesjonalnych barmanów z całej Polski w kolejnej edycji konkursu barmańskiego "Hamilton Beach Cup 2017". Konkurs o podwyższonej skali trudności weryfikujący nie tylko kunszt miksologiczny uczestników, ale i premiujący umiejętność szybkiej, nienagannej technicznie i dobrze zorganizowanej pracy za barem.

Otwarta formuła konkursu, zachęciła do udziału również barmanów niezrzeszonych w SPB - co niewątpliwie uatrakcyjniło sportową część imprezy.

Celem Organizatora była prezentacja najnowszych technologii i rozwiązań spod znaku Hamilton Beach - lidera rynku blenderów barmańskich, stosowanych w światowej gastronomii.

Zadanie konkursowe w I etapie pokazało niesamowite możliwości połączenia kunsztu barmana z najnowocześniejszą technologią. Uczestnicy konkursu spisali się znakomicie, zwycięzca I etapu

kol. Paweł Machnio z hotelu Sheraton Warszawa uzyskał czas 6 minut 19 sekund co dawało mu znakomitą pozycję wyjściową przed II etapem konkursu. Różnica pomiędzy zwycięzcą tej rundy,

a barmanem z najdłuższym czasem wynosiła prawie 6 minut co pokazuje jak ważna w codziennej pracy barmana jest organizacja stanowiska pracy.

Drugi etap konkursu to znana w świecie barmańskim formułaMagic Box, w której barmani mają do dyspozycji określoną ilość ingrediencji i to z nich komponują oryginalną własna recepturę drinka.
Kreatywność, zdolności sensoryczne oraz doświadczenie w pracy za barem to atuty kol. Artura Wawrzyszczaka, który stworzył cocktail "Girl from the Beach" pokonując konkurentów wyrafinowanym smakiem

i wyglądem. Międzynarodowe jury degustacyjne; Marketing Manager Fine Dine Agnieszka Czubak-Wiśniewska, Takehiko Okazaki - brand ambasador CHOYA, MASPEX-Piotr Gościcki, SPB- Ryszard Berent, dało mu wystarczającą ilość punktów do zwycięstwa w całym konkursie.

I miejsce Artur Wawrzyszczak

II miejsce Grzegorz Łebek

III miejsce Paweł Machnio

Kilka słów o barach klubuSTIXX- niewątpliwie najlepiej wyposażonych i posiadających najbardziej rozbudowane portfolio alkoholi w Warszawie - porównywalne z najlepszymi barami na całym świecie!

Na palcach jednej ręki można policzyć lokale w Polsce o tak bogatym wyborze trunków. Profesjonalna, elegancka i szybka obsługa, świetna lista modnych, klasycznych cocktaili - to doskonała rekomendacja na spędzenie czasu w tym miejscu !

Dla firm partnerskich SPB i wspierających konkurs "HBC 2017"bar STIXX- to miejsce niemal wymarzone do promocji swoich marek.

Główny organizator konkursu FINE DINE – to firma będąca częścią międzynarodowej grupy, której celem jest wprowadzanie na rynek i sprzedaż poprzez sieć dystrybutorów najwyższej jakości rozwiązań dla branży gastronomicznej. Jako główny dystrybutor marki Hamilton Beach Commercial zaprezentowała pełną gamę blenderów barmańskich oraz profesjonalną wyciskarkę do cytrusów.

HENDI – lider w branży sprzętu gastronomicznego. Produkty, które oferuje zapewniają wysoką jakość oraz innowacyjność. Oferta asortymentowa powstaje na bazie dokładnych badań rynku: analizy trendów, rozwoju technologii, zapotrzebowania restauratorów i wszystkich osób działających w szeroko pojętej gastronomii.

CEDC- jeden z największych dystrybutorów alkoholi w Polsce zaprezentował niemal całą kolekcję sztandarowych wódek grupySoplicai Żubrówka.

Pinot Wines & Spirits- ważny gracz na scenie dystrybutorów alkoholi z całego świata zaprezentował markiHankey Bannister, Di Saronno, Choya, Luxardo.

Henkell & Co- wieloletni partner SPB zaprezentował markiWódka Lubuski,Gin Lubuski(Nr.1 w Polsce),Mionetto Prosecco.

Tymbark- lider na rynku soków owocowych zaprezentował najwyższej jakości soki owocoweTYMBARKoraz napój energetycznyTiger.

Nestle Waters- światowej klasy wodęPerrier.

Ice Gastro Magic- lód gastronomiczny i inne rodzaje lodu - również kule oraz bloki lodowe.

Bukat- hurtownia warzyw i owoców, posiadająca w swojej ofercie także kwiaty jadalne i mikro zioła.

Prezentacje szkoleniowe firm - gospodarza konkursuHamilton BeachorazPinotbyły świetnym przerywnikiem zawodów. Portfolio produktówPinot Wines & Spiritsmoże przyprawić o zawrót głowy nawet najbardziej wymagającego konesera trunków! - kol. Dawid Typa zabrał nas w podróż po świecie alkoholi od Meksyku do Japonii.

Słowa podziękowania za świetną organizację konkursu oraz zaangażowanie dla kol. Bartłomieja Kołodzieja (Hamilton Beach), Macieja Cieślaka (STIXX), Piotra Dziadkowca, Piotra Smolarza, Andrzeja Milczarka, Lesława Dumańskiego, Bartłomieja Gawlaka, Dawida Typy, Krzysztofa Michalaka- grupy certyfikowanych sędziów barmańskich - członków SPB.