Rok 2017

Wydarzenia - Rok 2017

Wizyta członków SPB w ambasadzie cesarstwa Japonii

Poniedziałek 27. 03. 2017 był dniem wizyty reprezentacji Stowarzyszenia na kolejnej konferencji poświęconej historii produkcji,oraz sekretów związanych z napojem narodowym japończyków - sake. Konferencja została połaczona z prezentacja znakomitych japońskich browarów produkujacych jakościową sake oraz umeshu (likier na bazie owoców ume). Gospodarzem spotkania był ambasador cesarstwa Japonii w Polsce - jego eminencja p. Makoto Yamanaka.

Rolę organizatora spotkania była japońska organizacja handlu JETRO. Spotkanie z promotorką sake na rynku europejskim p Rie Yoshitake pozwoliło na obalenie wielu mitów i niezbyt precyzyjnych informacji dotyczących sekretów produkcji oraz techniki serwowania sake. Kilkunastoosobowa grupa barmanów SPB miała okazję nie tylko pogłębić swoją wiedzę na temat trunku z kraju kwitnącej wiśni ale również zdegustować sake wyprodukowaną w najbardziej prestizowych browarach (m. in. . Sake Nihonsakari dostarczaną na dwór cesarski) .

Ewenementem była sake musujaca, niezwykle delikatna,rzadko pita w Japonii. Niezwykle miłą niespodzianką było uczestnictwo firmy CHOYA -partnera SPB.

Takehiko Okazaki zaprezentował pełną ofertę firmy CHOYA w tym umeshu Extra Years - likieru który barmani SPB zaprezentują w Normandii na światowym konkursie Calvados Nouvelle Internarional Trophies 2017 (kwiecień 2017 - Granville) Wizyta w Warszawie była połączona z warsztatami barmańskimi zorganizowanymi w warszawskim klubie STIXX - miejscem czerwcowego ogólnopolskiego konkursu barmańskiego Hamilton Beach Cup 2017 (12. 06. 2017) Pod okiem Rafała Dobrowolskiego, Artura Wawrzyszczaka oraz Jarka Zyguły i Piotra Smolarza reprezentant Polski w kategorii "dziennikarz" p. Marcin Burzyński (Rynki Alkoholowe)szlifował recepturę oraz barmańskie umiejętności przed występem w Normandii. Doskonałe warunki (bary w Stixx są perfekcyjne) w połączeniu z dobrym humorem uczestników warsztatów podczas czterogodzinnego treningu, dają szansę na dobry wynik we Francji.

 

Ambasada1

Ambasada2


Z barmańskim pozdrowieniem

Ryszard Berent

Spotkanie poświęcone japońskiej sake

Koleżanki i Koledzy !!!!!

W imieniu Ambasady Japonii w Polsce oraz Japońskiej Organizacji Handlu Zagranicznego JETRO zapraszamy na spotkanie poświęcone japońskiej sake adresowane do profesjonalistów.

Czytaj więcej...

Rywalizacja w ramach "Grand Prix 2016" im. Sebastiana Kraśnickiego - rozstrzygnięta

Koleżanki i Koledzy, członkowie Stowarzyszenia Polskich Barmanów!!!!!!!

Kolejny rok współzawodnictwa w ramach Grand Prix SPB im. Sebastiana Kraśnickiego za nami. Dziekujemy w imieniu Organizatora za udział. Mamy nadzieję, że formuła rywalizacji spełniła w większości wasze oczekiwania. Przypominamy wszystkim, że jeżeli macie nowe pomysły lub uwagi, proszę o kontakt z Organizatorem cyklu - Arturem Olech tel. 696 483 222 e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. oraz Jarosławem Zyguła tel. 504 745 011 e-mail : Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

W 2016 roku zwycięzcą GP SPB została koleżanka Agnieszka Cieślar. Serdecznie gratulujemy !!!!!

Nasza koleżanka od kilku lat szturmowała najwyższe miejsce na podium, wreszcie się udało i to ze sporą przewagą nad konkurentami. Systematyczna praca oraz profesjonalizm, a także wzorowe reprezentowanie Stowarzyszenia Polskich Barmanów dały zamierzony efekt. Myślę, że imieniu wszystkich członków SPB moge wyrazić wielkie słowa uznania. Agnieszko jeszcze raz gratulujemy, informując nieoficjalnie że tegoroczna nagroda główna (niespodzianka !) będzie wymagała od Ciebie pełnego zaangażowania.

Koleżanki i koledzy, w uzgodnieniu z Zarzadem Głównym i Prezydentem SPB informuję, że aktualni oraz przyszli zdobywcy pierwszych 6 miejsc w ramach rywalizacji Grand Prix automatycznie zostają reprezentantami naszego Stowarzyszenia w konkursach i imprezach organizowanych w ramach działalności IBA, Międzynarodowe konkursy barmańskie organizowane przez zrzeszone w IBA organizacje, często z przyczyn niezależnych od SPB nie są poprzedzone preeliminacjami które powinny wyłonic reprezentantów Polski na te imprezy.

Stworzenie ekipy reprezentacyjnej w oparciu o wynik uzyskany w ramach rywalizacji o Grand Prix im Sebastiana Kraśnickiego daje gwarancje bezstronnej oceny poziomu i aktualnych mozliwości potencjalnego reprezentanta. Uczestnictwo w wielu konkursach barmańskich w danym roku to najbardziej sprawdzona metoda podnoszenia kwalifikacji niezbędnych do reprezentowania Polski na światowych arenach.

Tym samym chcielibyśmy jeszcze mocniej zachęcić was do udziału w tej rywalizacji, przypominając o zasadach uczestnictwa (odpowiednie stroje startowe z logo stowarzyszenia, stroje klubowe jako oficjale stroje reprezentantów SPB w czasie gali i oficjalnych spotkań oraz znaczki - piny i emblematy na mniej zobowiązujacych spotkaniach). Regulamin Grand Prix niezmiennie znajduje się w zakładce na naszej stronie www.spb-pba.org.pl.

Pozdrawiamy i życzymy sukcesów.

Jarosław Zyguła i Artur Olech w imieniu Zarzadu Głównego i Prezydenta SPB.

Relacja z "Calvados Nouvelle International Trophies 2017"

"Calvados Nouvelle International Trophies 2017" - polska edycja wyłoniła skład naszej reprezentacji na finał światowy w Normandii

Czytaj więcej...