MGD 2021 - wyniki eliminacji

Zarząd Główny SPB ma przyjemność ogłosić ostateczne wyniki konkursu barmańskiego MGD 2021 – preeliminacji do finału Mistrzostw Swiata Drinków Bezalkoholowych które odbędą się w Karlowych Varach w czerwcu 2021.

Tegoroczna edycja tej prestiżowej imprezy odbyła się w nietypowych okolicznościach związanych z Covid 19 ,bez udziału uczestników ( wersja on-line )

Ostateczna ocena była pozbawiona elementów oceny techniki pracy barmana ( b.ważne kryterium ) co miało niewątpliwy wpływ na ostateczne wyniki.

Do 12 marca wpłynęło 9 zgłoszeń ( 2 receptury od barmanów nie będących członkami SPB )

Do fazy finałowej wybraliśmy 5 receptur.

Poniżej ostateczna klasyfikacja.

Oceny receptur dokonała 3 osobowa komisja jurorów nie majac wgładu do informacji kto jest autorem receptury.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za nadesłane receptury.

Poniżej prezentujemy draft z pracy komisji jurorów oraz wyróżnione receptury wraz z zdjęciami

Gratuluję zwycięzcy i życzę sukcesu na zawodach finałowych w Karlovych Varach.

Z barmańskim pozdrowieniem

Ryszard Berent

Schemat oceny degustacyjnej :

A .Wygląd

B. Innowacja receptury, nowatorska forma i wykonanie

C. Smak /aromat

Oceny zostały przyznane przy zachowaniu ogólnych wytycznych IBA, dobrego smaku oraz z kunsztu sztuki barmańskiej.

Receptura A
  Juror 1 Juror 2 Juror 3  
A. 9 8 8 II miejsce
B. 7 6 8
C. 6 7 6
Total 65

Receptura B

  Juror 1 Juror 2 Juror 3  
A. 8 7 6 III miejsce
B. 6 7 7
C. 8 8 7
Total 64 

 Receptura C

  Juror 1 Juror 2 Juror 3  
A. 2 3 4 IV miejsce
B. 2 3 5
C. 7 6 6
Total 38 

 Receptura D

  Juror 1 Juror 2 Juror 3  
A. 9 9 7 I miejsce
B. 10 9 9
C. 7 8 8
Total 76 

Receptura E

  Juror 1 Juror 2 Juror 3  
A. 2 2 4 V miejsce
B. 3 3 4
C. 5 5 4
Total 32 

Receptury konkursowe :

Receptura A „ Can*t stop me now”

Szkło: ARCOROC – CAN – 470 ML

Metoda: Shake (pierwsze 4 składniki) + top up woda gaz / stir

Skład:

  • 20 ml Monin Elderflower - Syrop z Kwiatów Czarnego Bzu
  • 20 ml Świeży sok z limonki
  • szczypta (0,2g) lukrecja proszek
  • 40 ml Wino bezalkoholowe Tanzende Katzchen Riesling (wino dostępne w sieci sklepów Carrefour)
  • top up (100 ml) Grand Mattoni Mineral Water Sparkling

Wszystkie składniki wstrząsamy na kostkach lodu w shakerze, przelewamy do schłodzonego szkła na kości lodu i dopełniamy wodą gazowaną.

Po uzupełnieniu delikatnie przemieszać w szkle.

Dekoracja: Na wykałaczce cukierek z izomaltu (izomalt podgrzany do temperatury 165 stopni w piekarniku w foremkach do muffinek, po rozpuszczeniu oprószony jadalnymi kwiatami i zostawiony do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach). Cukierki są dekoracją którą można wcześniej wykonać w domu, całkowicie jadalną, którą można przechowywać i przewozić w zamkniętym naczyniu, bez wilgoci. Zest ze skórki pomarańczy, świeża mięta (szczyt).

Dla podbicia aromatu szkło należy przed podaniem uderzyć świeżą miętę.

MGD 2021 Cant Stop Me Now

Receptura B „Golden Breeze UP”

Szkło: Fancy glass 250 ml.

Metoda: Shake

Skład:

  • 2 gr Coriander
  • 1/4 Passion Fruit
  • 20 ml Winter Spicy Syrup Monin
  • 5 ml Lime Juice
  • 25 ml Fresh Orange Juice
  • 100 ml. Mattoni Sparkling Water

Wszystkie składniki z wyjątkiem wody gazowanej wlewamy na 5 kostek lodu w shakerze ,przelewamy do schłodzonego szkła i dopełniamy wodą gazowaną. Delikatnie mieszamy

Dekoracja : Trawa cytrynowa , skórka pomarańczowa

MGD 2021 Golden Breeze UP

Receptura C „Spicy Pear”

Szkło: Kielich do wina czerwonego 550 ml

Metoda: Shake

Skład:

  • 10 ml Syrop Gruszka Monin
  • 5 ml Syrop Kardamon Monin
  • 40 ml Sok z limonki
  • 25 gr Świeży imbir
  • 100 ml Woda gazowana Mattoni

Dekoracja : gruszka ,anyż gwieżdzisty

Wszystkie składniki wstrząsamy na kostkach lodu w shakerze, przelewamy do schłodzonego szkła na kości lodu i dopełniamy wodą gazowaną. Po uzupełnieniu delikatnie przemieszać w szkle.

MGD 2021 Spicy Pear

Receptura D „Life Balance”

Szkło: Champagne flute

Metoda: Infusion + build in glass

Skład:

  • 150 ml. Mattoni still water
  • 1 g Dilmah Ceylon Tea Mango & Strawberry
  • Liść mięty
  • 2 gr. Gummi haribo bear
  • 20 ml Caramel no sugar syrup Monin
  • 20 ml. Egg white

Dekoracja : inside a glass - gummi bear + mint

Sposób wykonania :

1. W syfonie odmierzamy wodę niegazowaną dodajemy woreczek z herbatą, zakręcamy i nabijamy gazem. Po około 1-2min. Upuszczamy powietrze, odkręcamy koktajl i jest gotowy.

2. Miedzy czasie do syfona nr. 2 wlewamy (schodzone) syrop no sugar karmel oraz białko jajka. Zakrecamy dodajemy gaz x 2. Mamy gotową gęstą piane karmelową (no sugar).

3. Etap robienia koktajlu to budowanie w szkle, wlewamy odmierzoną wodę wkładamy dekoracje, i uzupełniamy karmelową pianą.

MGD 2021Life Balance

Receptura E „Sustainability”

Szkło: Fancy Collins glass 330 ml.

Metoda: Shake

Skład :

  • 5 ml Syrop poziomka Monin
  • 15 ml Syrop kwiat wiśni 1883
  • 15ml Puree kalamasi Ponthier
  • 40ml sok z żurawiny Tymbark
  • 100 ml woda gazowana Mattoni
  • 4 drops Tabasco

Dekoracja :papryczki piri piri, kłos zboza ,liście miechunki

Sposób wykonania :

Wszystkie składniki wstrząsamy na kostkach lodu w shakerze, przelewamy do schłodzonego szkła na kości lodu i dopełniamy wodą gazowaną. Po uzupełnieniu delikatnie przemieszać w szkle.

MGD 2021Sustainability