Rok 2018

Wydarzenia - Rok 2018

Podwójny triumf w Normandii!

Podczas finałowego konkursu barmańskiego Calvados Nouvelle Vogue International Trophies 2018, który w tym roku odbywał się we francuskim Caen (region Normandia), reprezentanci Polski ponownie zachwycili jurorów swoimi autorskimi koktajlami.

Czytaj więcej...

Artur Wawrzyszczak - reprezentantem Polski na "Mattoni Grand Drink 2018" - mistrzostwach świata IBA drinków bezalkoholowych

W dniu 14.03.2018 w Warszawie odbyły się eliminacje do największego na świecie konkursu mocktaili "Mattoni Grand Drink 2018".

Czytaj więcej...

VII edycja preeliminacji konkursu "Calvados Nouvelle International Trophy 2018" wyłoniła polską reprezentację na finał w Caen

Podobnie jak w roku ubiegłym na eliminacje konkursu "Calvados Nouvelle Trophy 2012" zjechała cała plejada najlepszych w Polsce barmanów i barmanek aby zaprezentować nowe, oryginalne pomysły na cocktaile przygotowane na bazie francuskiej wypalanki z jabłek i gruszek rodem z Normandii.

Czytaj więcej...

Sukces reprezentacji SPB na międzynarodowych Mistrzostwach Niemiec

W dniach 3-5.02.2018r. polska reprezentacja w składzie Lesław Dumański, Agnieszka Cieślar oraz Robert Piasecki polecieli na targi HoReCa Intergastra do Stuttgartu, podczas których odbył się konkurs barmański 1. International German Championship Team Challange organizowany przez DBU (Deutsche Barkeeper Union). 

Całość konkursu była podzielona na 4 etapy. Pierwszym z nich był masterclass dotyczący współczesnych mediów i ich wykorzystania, aby móc dobrze promować własny lokal, firmę. Następnie zadaniem Agnieszki było przygotować dowolnego drinka w trzech porcjach. Na wykonanie zadania było 10 min, a czas był liczony od przygotowania stanowiska, następnie wykonanie cocktaili wraz z jednoczesną prezentacją i uprzątnięciem miejsca pracy. Zadaniem Roberta było wykonanie 5-minutowego pokazu exhibition flair, którego efektem były również 3 porcje cocktailu. Kolejnym z etapów, w którym uczestniczyli Agnieszka i Robert był nosing test, gdzie zadaniem było rozpoznaje po 5 alkoholi wyłącznie poprzez zmysł węchu , bez degustacji.       

Za prawidłowe rozpoznanie kategorii alkoholu można było uzyskać 2 pkt, 

a dodatkowo za podanie konkretnej marki aż 10pkt. Ostatnim etapem był speedround konkurencja, w której należało w jak najkrótszym czasie wykonać drinki: Mojito, Manhattan, Side Car, Jäger Tea Time oraz nalać piwo.  Dzielnie walczyli z czasem Leszek i Robert. 

Po całym dniu ciężkiej pracy zespołu ogłoszone zostały wyniki i nadszedł czas na świętowanie, ponieważ polska ekipa zajęła III miejsce i jeszcze dodatkowo w kategorii flair Robert zajął III miejsce. Współpraca i wzajemna pomoc zaowocowały nagrodami!

Po konkursie nadszedł nas na odpoczynek i zwiedzanie, prawdziwy „maraton” hale targowe zajmowały blisko 120tys. m2, na których wystawiało się 1400 wystawców. Całość powierzchni było podzielona na 10 pomieszczeń tematycznych, m.in. napoje, jedzenie, kawiarnie, lody, wyposażenie hoteli. Najbardziej interesujące były miejsca, w których odbywała się degustacja. W poniedziałkowy poranek nie mogło zabraknąć spaceru ulicami miasta i zrobienia paru zdjęć na rynku, a następnie powrót na targi i wieczorem na lotnisko.

 Mistrzostwa Niemiec 2018 03

Z barmańskim pozdrowieniem,

Agnieszka Cieślar