Japonia - Tajemniczy świat sake

Na zaproszenie JETRO Warsaw - japońskiej organizacji handlu ,kilkunastu barmanów SPB wzięło udział w niezwykle interesujacej prezentacji japońskiej kultury i tradycji zwiazanych z kulturą produkcji i spozywania napojów alkoholowych . 

IMAG0399

Na tegoroczna edycję zostało zaproszonych 11 czołowych producentów sake z całej Japonii , pokazując niezwykła różnorodność smaku , zależnego nie tylko od rodzaju ziarna , ale również od położenia geograficznego , metody produkcji oraz wody - podstawowego składnika sake.

Spotkanie odbyło się w salach konferencyjnych hotelu  Polonia Palace ul. aleje Jerozolimskie 45 w dniu 28.09.2018 ( piątek )    

Tematem przewodnim była tradycyjna , japońska sake - produkt znany i nieznany praktycznie na całym świecie

.Ekspansja japońskiej sztuki kulinarnej w Europie wykreowała tysiace barów i restauracji serwujacych sushi ,tradycyjną japońska zielona herbatę oraz bogaty asortyment napojów alkoholowych rodem z kraju "kwitnacej wisni".

IMAG0400

Uczestnicy seminarium zapoznali się z historią i kulturą produkcji sake podczas wykładu prowadzonego przez p. Katarzynę Hitchcock z Londynu - eksperta w dziedzinie sake.

Prezentacja połączona z degustacją sake przygotowaną przez jedenaście japońskich browarów , była niezwykłą podróżą po smakach i aromatach dalekowschodniej kultury kulinarnej.

Poza informacjami podstawowymi zapoznaliśmy się z najnowszymi trendami i inspiracjami związanymi z sake jako składnikiem koktajli, co w Europie Zachodniej, szczególnie w Londynie i Paryżu, cieszy się rosnącą popularnością.

IMAG0401

Reasumując chciałbym podziękować JETRO za zaproszenie przedstawicieli SPB na to interesujace spotkanie z dalekowschodnią kulturą kulinarną .

z barmańskim pozdrowieniem

Ryszard Berent

 

Na zaproszenie JETRO Warsaw - japońskiej organizacji handlu ,kilkunastu barmanów SPB wzięło udział w niezwykle interesujacej prezentacji japońskiej kultury i tradycji zwiazanych z kulturą produkcji i spozywania napojów alkoholowych .

Na tegoroczna edycję zostało zaproszonych 11 czołowych producentów sake z całej Japonii , pokazując niezwykła różnorodność smaku , zależnego nie tylko od rodzaju ziarna , ale również od położenia geograficznego , metody produkcji oraz wody - podstawowego składnika sake.

Spotkanie odbyło się w salach konferencyjnych hotelu  Polonia Palace ul. aleje Jerozolimskie 45 w dniu 28.09.2018 ( piątek )    

Tematem przewodnim była tradycyjna , japońska sake - produkt znany i nieznany praktycznie na całym świecie

.Ekspansja japońskiej sztuki kulinarnej w Europie wykreowała tysiace barów i restauracji serwujacych sushi ,tradycyjną japońska zielona herbatę oraz bogaty asortyment napojów alkoholowych rodem z kraju "kwitnacej wisni".

Uczestnicy seminarium zapoznali się z historią i kulturą produkcji sake podczas wykładu prowadzonego przez p. Katarzynę Hitchcock z Londynu - eksperta w dziedzinie sake.

Prezentacja połączona z degustacją sake przygotowaną przez jedenaście japońskich browarów , była niezwykłą podróżą po smakach i aromatach dalekowschodniej kultury kulinarnej.

Poza informacjami podstawowymi zapoznaliśmy się z najnowszymi trendami i inspiracjami związanymi z sake jako składnikiem koktajli, co w Europie Zachodniej, szczególnie w Londynie i Paryżu, cieszy się rosnącą popularnością.

Reaumując chciałbym podziękować JETRO za zaproszenie przedstawicieli SPB na to interesujace spotkanie z dalekowschodnią kulturą kulinarną .

z barmańskim pozdrowieniem
Ryszard Berent