IBA
International Bartenders Association (
IBA) jest demokratyczną, apolityczną, nie prowadzącą działalności gospodarczej organizacją zrzeszającą barmanów całego świata, poprzez ich narodowe stowarzyszenia. Kongresy IBA organizowane są corocznie, w różnych zakątkach świata, a jej członków stale przybywa.
Do IBA może być przyjęte tylko jedne reprezentatywne stowarzyszenie barmanów z każdego kraju, po spełnieniu określonych warunków. Każdy członek należący do swojego stowarzyszenia barmanów należącego do IBA, automatycznie staje się jej członkiem.
IBA założyła sobie następujące cele:
- podtrzymywanie związków członkowskich stowarzyszeń barmanów;
- umożliwianie członkom IBA wymiany doświadczeń, nowości, nowych punktów widzenia, nowych idei w miksologii i kulturze picia;
- osiąganie ogólnych korzyści stowarzyszeń jako całości;
- międzynarodową integrację barmanów;
- zachęcanie do inicjatyw handlowych w prowadzeniu barów na najwyższym poziomie obsługi i pomoc w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych barmanów przez szkolenie;
- udzielanie poparcia dla wiedzy i dobrych zwyczajów picia;
- dalszą standaryzację mixed drinków;
- organizowanie Międzynarodowych Konkursów Cocktaili (ICC);
- rozprowadzanie oficjalnego organu wydawniczego IBA wśród jej członków.
Władze IBA
Honorary President - Mr. Umberto Caselli(ITALY)
President - Mr. Ron Busman(NETHERLANDS)
Secretary - Mr. Declan Byrne(IRELAND)
Treasurer - Mr. Jan Peter Jensen(NETHERLANDS)
Vice-President Europe - Mr. Pepe Dioni(SPAIN)
Vice-President North America - Mr. Eduardo Adrian Juarez(MEXICO)
Vice- President South America - Mr. Nepomuceno Ramirez Gonzales(VENEZUELA)
Vice -President Asia - Mr. Kuo Chao Kun (TAIWAN)
Vice-President Southern Hemisphere - Mr. Alex Beaumount(AUSTRALIA)
Honorary Advisor - Mr. Jurgen Falcke(GERMANY)
Kraje członkowskie
Do IBA należy obecnie 45 krajów:
Anglii (UKBG), Argentyny (AMBA), Australii (AMB), Austrii (ÖBU), Belgii (UBB), Brazylii (ABB), Bułgarii (BAG), Czech (CBA), Danii (DBL), Estonii (EBL), Filipin (BPL), Finlandii (FBSK), Francji (ABF), Grecji (GBA), Hiszpanii (ABC), Holandii (NBC), Hong Kongu (HKBA), Chorwacji (HBA), Islandii (BCI), Irlandii (BAI), Włoch (AIBAS), Japonii (BCI), Kanady (BAC), Korei (KBA), Luksemburga (ALB), Łotwy (LBA), Malty (MBG), Niemiec (DBU), Nowej Zelandii (NZBG), Norwegii (NBF), Polski (PBA) Portugalii (ABP), Puerto Rico (PRBA), Rosji (BAR), Singapuru (ABS), Słowacji (SKBA), Słowenii (DBS), Szwecji (SBG), Szwajcarii (SBU), Tajwanu (BAT),Turcji (TBA), USA (USBG), Urugwaju (AUDEB), Wenezueli (AUB), Węgier (SBH). W oczekiwaniu na przyjęcie do IBA znajduje się: , Republika Dominikany (ADB), Malezja (MBA) oraz Stowarzyszenie Barmanów Republiki Południowej Afryki.
BA Training Centres
BA Training Centres
Na 10 Kongresie IBA, który odbył się w St. Vincent we Włoszech postanowiono zająć się sprawą podnoszenia kwalifikacji zawodowych młodych barmanów. Narodziła się więc idea powołania przy IBA Training Centres — Ośrodka Doskonalenia Barmanów. Ośrodek, który w latach 1966–1972 mieścił się i działał w Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Diekirch, zorganizowało Stowarzyszenie Barmanów Luksemburga.
W 1972 r., IBA postanowiła przenieść ośrodek do szkoły „Hotelarstwo i Gastronomia” do Blackpool w Anglii, powierzając go opiece i nadzorowi UKBG. Dyrektorem został John Whyte, który w latach 1972–1977 (do swojej śmierci), znacząco podniósł jego poziom. W hołdzie i uznaniu dla jego zasług i za wszystko co uczynił dla rozwoju i poziomu szkolenia, zdecydowano nadać ośrodkowi imię „John Whyte Course”.
Ośrodek kilkakrotnie zmieniał swoją siedzibę (Włochy, Portugalia, Norwegia), aby od 1994 r. umieścić się w Singapurze. Do dziś szkoli barmanów na miejscu i w sesjach wyjazdowych.
Kurs trwa 14–15 dni, w tym 10 dni efektywnego szkolenia. Obejmuje zajęcia teoretyczne i praktyczne, prowadzone na przemian. W programie są wykłady o wszelkich napojach alkoholowych i bezalkoholowych oraz technice przygotowania i serwowania napojów mieszanych.
Zajęcia urozmaicone są wizytami w wytwórniach napojów alkoholowych i bezalkoholowych, w wytwórniach sprzętu gastronomicznego, domach handlowych win itp.
W kursie mogą uczestniczyć barmani spełniający określone warunki i skierowani przez swoje narodowe stowarzyszenia. Ponieważ nie wszyscy barmani mogą uczestniczyć w takim szkoleniu, dlatego IBA zobowiązała prezydentów krajowych stowarzyszeń barmanów do organizowania szkoleń we własnym zakresie.
Historia
Rok 1926W Austrii zawiązała się „Österreichische Barkeeper Union” (ÖBU),
Rok 1927
W Szwajcarii powstała „Schweizer Barkeeper Union” (SBU)
Rok 1933
W Wielkiej Brytanii zawiązała się „United Kingdom Bartender Guild” (UKBG), której pierwszym prezydentem został światowej sławy barman — Harry L. Craddock, z Savoy American Bar w Londynie, autor znanej książki „The Savoy Cocktail Book”.
Rok 1938
We Francji równie znany barman — Frank Muir od Ritza w Paryżu, zainicjował zawiązanie się „Association des Barmen de France” (ABF).
Rok 1949
We Włoszech powstało „Associazione Italiana Barmene Sostenitori” (AIBES), w Danii — „Danish Bartenders Laug” (DBL), w Holandii —„Nederlandse Bartenders Club” (NBC), w Norwegii — „Norsk Bartender Forening” (NBF) i w Szwecji - „Sveriges Bartenders Gille” (SBG).
24 lutego 1951
W Anglii, w Grand Hotelu w Torqnay spotkało się 20 osób, wśród nich prezydenci siedmiu stowarzyszeń barmanów : W. J. Tarling (UKBG), A. Zola (AIBES), J. Londahl (DBL), A. Combettes (ABF), T. Rijken (NBC), P. Melin (SBG) i G. Sievi (SBU). Założyli oni International Bartenders Association (IBA), pokładając wielkie nadzieje w jego rozwoju.
Rok 1952
Spotkanie IBA nie odbyło ale w tym roku do IBA została przyjęta Norwegia (O.B.C)
Rok 1953
Drugie spotkanie IBA, w Wenecji. Niemcy przystępują do Stowarzyszenia. Od tej pory kongresy organizowane są już bez przerwy co roku.
Rok 1954
Trzeci spotkanie, w Laren w Holandii, gdzie zrodził się pomysł rozgrywania corocznych międzynarodowych konkursów barmańskich (International Cocktail Competition - ICC)
Rok 1955
Pierwszy International Cocktail Competition rozegrany w Amsterdamie wygrał Włoch Guiseppe Neri.
Lata 1961 - 2001
Powstanie IBA dało silny impuls do tworzenia się stowarzyszeń barmanów na całym świecie. W roku 1961 w IBA zrzeszonych jest ich już 17, w 1971 roku - 24. Żeby sprawnie zarządzać tak dużą organizacją powołano 4 wiceprezydentów.
Rok 1965
Na 10 Kongresie IBA, który odbył się w St. Vincent we Włoszech, postanowiono zająć się sprawą podnoszenia kwalifikacji zawodowych młodych barmanów. Narodziła się więc idea powołania przy IBA Training Centre — Ośrodka Doskonalenia Barmanów.
Rok 1974
Na 23 Kongresie IBA w Kopenhadze, w Danii podjęto uchwałę o dopuszczeniu barmanek do członkostwa w narodowych stowarzyszeniach barmanów, stosownie do statutów tych organizacji. Tym samym skończyła się wreszcie dyskryminacja kobiet i od 1975 r., otworzyła się przed nimi droga do uczestnictwa w stowarzyszeniach barmanów oraz branie udziału w krajowych i międzynarodowych konkursach barmańskich, w których od tamtej pory odnoszą sukcesy.
Rok 1994
Do IBA zostaje przyjęte Stowarzyszenie Polskich Barmanów (SPB-PBA).
Rok 2000
IBA przyjmuje do swojego grona jak na razie ostatniego członka, Bułgarię. Łącznie z nią zrzesza obecnie 45 stowarzyszeń barmanów