logo onas

Wyborowa Drinks Festiwal 2006

Zgodnie z harmonogramem ustalonym wspólnie z przedstawicielami WYBOROWA S.A odbyły się w Pile eliminacje do Wielkiego Finału V Otwartych Mistrzostw Polski Barmanów w kategorii flair rozgrywanych w ramach WYBOROWA DRINKS FESTIWAL 2006.

Niezwykle gościnne progi kolebki polskiego free-stylu - klubu Bowling Rodło zgromadziły dużą grupę kibiców, którzy mieli znakomitą okazję uczestniczenia w świetnie zorganizowanej imprezie barmańskiej (słowa uznania i podziękowania dla Marcina Siekierskiego - managera klubu oraz jego drużynie). Udział 12 barmanów zrzeszonych w SPB, a przede wszystkim wysoki i niezwykle wyrównany poziom zawodników dobrze prognozuje na przyszłość.

Kilku młodych barmanów, którzy trenują dopiero od kilkunastu miesięcy zaprezentowało całkiem oryginalne programy, co uwzględniając skalę trudności (pouring test, wykonanie shorta Teraz Polska oraz własnej kompozycji Long-drinka w 3 porcjach podczas 7-minutowego pokazu) jest gwarancją wysokiego poziomu zawodów finałowych, które odbędą się jak zwykle podczas targów EUROGASTRO 2006 w dniu 25 marca w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. Oczywiście wysoka lokata w finale będzie przepustką do reprezentowania barw Polski na Mistrzostwach Świata, które odbędą się w końcu września w Grecji.

Jestem przekonany, iż konkurencja w tej kilkunastoosobowej grupie oraz wkład pracy Eugieniusza Dytko przyniesie znakomite efekty, a co za tym idzie wysokie lokaty polskich flair-barmanów na imprezach międzynarodowych. Wracając do konkursu eliminacyjnego to chciałbym pogratulować doskonałej organizacji dzięki czemu już po niespełna 2,5 godzinach zwycięska piątka mogła cieszyć się wraz z przyjaciółmi z odniesionego sukcesu. Obecność przedstawicieli sponsora konkursu WYBOROWA S.A p. Darka Fabrykiewicza oraz jest przykładem wielkiej roli środowiska barmańskiego w popularyzacji sztandarowych produktów Firmy w polskich barach.

Oficjalne wyniki konkursu:

  1. Daniel Koguciuk
  2. Bartosz Baranowski
  3. Tomasz Chadryś
  4. Mariusz Grzesik
  5. Michał Fajfrowski

Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy uczestnictwa oraz zaproszenie na imprezę finałową, w której weźmie udział 12 barmanów ( obrońca tytułu Mistrza Polski 2005 Krzysztof Drabik, zwycięzca konkursu młodych talentów oraz 5 barmanów z puli sponsora). Kończąc tę krótką relację z niezwykle udanej imprezy chciałbym serdecznie podziękować Firmom WYBOROWA S.A oraz MASPEX Wadowice (soki TYMBARK ) za pomoc udzieloną organizatorom.

 

REGULAMIN (W eliminacjach i finale obowiązują te same zasady).

1

Rejestracja zawodników odbędzie się  jedną godzinę przed rozpoczęciem konkursu.

2

Własną muzykę i receptury należy dostarczyć 30 minut przed rozpoczęciem konkursu.

3

Szczegóły występu: Pokaz trwa maksymalnie 7 minut; Barmani przynoszą własną muzykę na płytach CD; Szkło używane przez uczestników zostanie dostarczone przez Organizatora.

  • Whisky glass Casablanca pojemność 26 cl
  • Long glass Casablanca pojemność 34 cl
  • Shot glass 5 cl

Pokaz rozpoczyna pouring test- obowiązuje nalanie 40 ml i 20 ml w dwa specjalnie przygotowane do tego kubki (10% różnicę uznaje się za idealne nalanie).
Podczas występów, wszyscy barmani przygotowują 2 drinki:

  • 1 drink w 2 porcjach o nazwie TERAZ POLSKA-w kieliszku typu Shot, skład 2 cl syrop Grenadine+3 cl Wódka Wyborowa (ž płynu w butelkach)
  • 1 drink własnego autorstwa w 3 porcjach (dowolna ilość płynu w butelkach, nie mniej jednak niż 3 cl alkoholu

Po zakończeniu występu każdy barman sprząta swoje stanowisko

4

Barmani powinni wystąpić w strojach bez żadnego logo, bądź w koszulce sponsora konkursu. Wszystkie stroje będą zatwierdzane przez jury.

5

Własna receptura musi zawierać minimum 3 cl wódki Wyborowa.

6

Receptura nie może zawierać  więcej niż 7 cl alkoholu i musi składać się maksymalnie z 5 ingrediencji.

7

Wszystkie owoce niezbędne do dekoracji uczestnicy zapewniają we własnym zakresie.

8

Dekoracja powinna być przygotowana przed wejściem na scenę. Dekoracja musi składać się z jadalnych owoców i/lub warzyw.

9

Rozgrzewka FLAIR będzie tolerowana JEDYNIE w wyznaczonej STREFIE TRENINGOWEJ. Nigdzie indziej.

10

Obsceniczne gesty i zachowania są zabronione.

11

Przygotowując drink własnego autorstwa (3 porcje) wszystkie butelki muszą mieć minimum  4,5cl płynu (IBA ).
NIE MOŻNA UŻYWAĆ PUSTYCH BUTELEK (elementy wykonane pustą butelką nie będą oceniane.
Nad przestrzeganiem pkt. 11 regulaminu będzie czuwała komisja sędziów technicznych. Wszelkie próby ominięcia obowiązującego limitu 4,5 cl będzie karana odjęciem 30 % wszystkich zdobytych punktów (ocena techniczna + ocena degustacyjna)

12

Do przygotowania OBOWIĄZKOWEGO DRINKA butelki powinny być wypełnione do pojemności.

13

Organizator dostarcza puste butelki sponsora do użytku zawodników o poj. 0,7 i tylko te butelki można używać.

14

Butelki użyte w trakcie pokazu po opróżnieniu nie mogą być użyte ponownie podczas występu.

15

Każdy z barmanów pracuje na własnym sprzęcie ?organizator zapewnia jedynie blend.

16

Użycie innych składników niż zawartych w portfolio musi zostać zaakceptowane przez organizatorów przed rozpoczęciem eliminacji/konkursu. Zalecane jest jednak użycie produktów sponsora.

17

Zakaz używania pirotechniki i otwartego ognia zarówno na eliminacjach jak i na konkursie.

18

Dozwolona jest jedynie iluzja oraz suchy lód.

19

Dokładna tabela punktacji/ocen zostanie przestawiona wszystkim zawodnikom na odprawie poprzedzającej eliminacje konkursu.

20

Na ostateczny wynik konkursu składać się będą następujące oceny:

  • Ocena Techniczna- 5 jurorów (dwie skrajne oceny zostają odrzucone)
  • Ocena Degustacyjna- 3 jurorów
  • Pouring Test oraz prawidłowe wykonanie drinka obowiązkowego- 2 jurorów

21

Laureaci 3 pierwszych miejsc otrzymają nagrody rzeczowe. Wszyscy uczestnicy otrzymają okolicznościowe dyplomy i upominki od sponsora.
Z barmańskim pozdrowieniami, R. Berent