logo onas

Zawodowo zajmuję się pracą barmana i kelnera od 1995 roku. Choć większość umiejętności zawodowych nabyłem pracując w restauracjach i barach w Polsce to miałem okazję również zdobywać doświadczenie w Singapurze, Monako, Węgrzech, Słowenii, Francji, oraz Wielkiej Brytanii odbywając profesjonalne szkolenia oraz uczestnicząc w konkursach barmańskich. W tej dyscyplinie największym moim osiągnięciem było zdobycie w 2009 Pucharu Centralnej Europy podczas konkursu barmańskiego ”1st Central European Cocktail Challenge”. Wtedy też zdobyłem nagrodę za najlepszy cocktail oraz najlepszą technikę pracy. Do moich osiągnięć zaliczam również uzyskanie oceny celującej w czasie kursu Barman – Mikser II stopnia prowadzonego przez Pana Zdzisława Nowickiego a także zdobycie barmańskiego „Orła”  - odznaki adeptów The Elite Bartenders Course - Far East.

W ciągu swojej praktyki zawodowej  byłem odpowiedzialny za funkcjonowanie i rozwój barów i restauracji, przygotowanie i obsługę prywatnych przyjęć organizowanych dla wymagających klientów, programy szkoleniowo – marketingowe w tym „Profesjonalia Piwowarów i Barmanów”.                                                      

Mam świadomość, że wszystko to zawdzięczam nie tylko własnym umiejętnościom i pracy lecz również wsparciu Stowarzyszenia Polskich Barmanów, którego wolontariuszem zostałem jako młody barman. Tam poznałem  ludzi z kraju i ze świata o podobnych zainteresowaniach i pasji. Dzięki tej organizacji miałem możliwość wzięcia udziału w szkoleniach i konkursach barmańskich w wielu odległych krajach, których pewnie nie miałbym możliwości odwiedzić jako barman dzielący czas i środki pomiędzy rodziną, uczelnią i własnymi zainteresowaniami.

Jednak myślę, że największy wpływ na mój rozwój miał mój wieloletni nauczyciel, współpracownik i kolega Piotr Dziadkowiec, którego Krakowska Szkoła Barmanów stała się moim domem na wiele lat. Możliwość rozwijania warsztatu szkoleniowca barmanów jaką mi dało KSB stała się dla mnie ważnym elementem mojego życia zawodowego.

Wiem, że umiejętności przygotowywania oraz serwowania zamówień to nie wszystko. Najważniejszymi sędziami w mojej pracy byli zawsze Goście - ludzie,  których obsługiwałem. Ich życzliwość  i miłe słowa zawdzięczam również temu , że mam charakter gospodarza. Jestem cierpliwy, łatwo nawiązuję kontakt, jestem zawsze uśmiechnięty, przyjazny i pozytywnie nastawiony. Potrafię się wsłuchać w  moich Gości spełniając ich oczekiwania spełniam również swoje. Ponadto jestem dokładny i pracowity, a w sytuacjach nie standardowych nie tracę głowy. Chętnie się uczę i lubię wprowadzać w życie nowe umiejętności.

Obecnie prowadzę działalność szkoleniowo – doradczą, z przyjemnością realizuję również projekty eventowe dla swoich stałych klientów. Prywatnie poświęcam czas na rozwój osobisty oraz mojej rodziny.